PREDNOSTI TAMNE ČOKOLADE

Zbog svog sastava u koji ulazi visok procenat kakaoa, smatra se da je crna čokolada dobra za dijabetičare. To je ujedno i najslađa čokolada koju osobe sa dijabetesom mogu da priušte sebi i da ne misle da li su nešto „zgrešili“.

 

Crna čokolada sadrži najmanje 60 odsto semena kakaoa u sebi i zbog tog procenta ona i jeste mrke boje, gorča je od obične mlečne čokolade i nema dodatog šećera.

crna čokolada dobra za dijabetičare

Može se smatrati da je čokolada zapravo zdrava samo ako se konzumira u ovom svom najčistijem obliku. Mnoge zdravstvene koristi može da ima crna čokolada, od toga da popravlja raspoloženje pa do toga da trenutno rešava iznenadno sniženje šećera u krvi.

Ovo poslednje veoma je važno za dijabetičare, pa se s razlogom može reći da je crna čokolada izuzetno dobra za sve one koji imaju zdravstveni problem ovog tipa.

Crna čokolada može biti dobro rešenje za svakog ko ima probleme sa dijabetesom, ali je potrebno i konsultovati se sa lekarom oko njene konzumacije pre nego što se na svoju ruku krene u svakodnevno uzimanje.

Mogu se navesti bar četiri prednosti koje crna čokolada ima za dijabetičare.

Poboljšava osetljivost na insulin

Crna čokolada je gorka, sadrži manje šećera i, čak i kada joj se pridoda šećer, njen ukus je i dalje prilično gorak. Ovo se dešava zbog toga što je crna čokolada uglavnom izrađena od semena kakaoa, sa više od 70 odsto delova čokolade koji ga sadrže. Gorki ukus crne čokolade je i zato što sadrži nizak sadržaj šećera, pa je zato veoma korisna dijabetičarima.

BioLiver kapi za masnu jetru

Smanjuje nivo šećera

Crna čokolada je dobra za sve one ljude koji muku muče sa visokim nivoom šećera u krvi. Ova vrsta čokolade može da ima visoku kalorijsku vrednost, ali i takva ima manje količine šećera i kalorija od druge vrste čokolade (mlečne ili bele).

Najslađa čokolada za dijabetičare

Ova čokolada možda nije najslađa čokolada koja postoji, naprotiv, ona je gorka, ali za svakog ko ima problem sa dijabetesom, crna čokolada je ujedno najslađa čokolada koja je dozvoljena dijabetičarima da je konzumiraju. Ona ispunjava njihove potrebe za čokoladom, a usput održava nivo šećera u krvi na potrebnoj vrednosti.

Smanjuje brzinu šećera u krvi

Može da se postavi pitanje šta je to što dijabetičari treba da rade kako bi postigli potreban nivo šećera u krvi, ako im je već zabranjena bilo kakva slatka hrana jer sadrži šećer. Crna čokolada je možda najbolji odgovor na ovo pitanje, jer ona dijabetičare dovodi u red. Oni konzumiranjem crne čokolade ispunjavaju svoje potrebe za slatkim, ali istovremeno ona upravlja time da nivo šećera ostaje pod kontrolom.