REZULTATI STUDIJE

Hronične bolesti kao što je gojaznost izazivaju mnoge vrste zdravstvenih problema, uključujući i Alchajmer.

Gojaznost je bolest koja utiče na celo telo i njegovo zdravlje. Osoba je gojazna ako je njena težina veća od one koja se normalno smatra zdravom za njihovu visinu, poznata i kao indeks telesne mase (BMI).

gojaznost alchajmer

Prethodna istraživanja sugerišu da održavanje odgovarajućeg BMI može pomoći u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti. Pored toga, nedavna studija je otkrila da je tip neurodegeneracije uzrokovane gojaznošću sličan tipu koji uzrokuje Alchajmerovu bolest, što sugeriše da bi kontrola težine mogla pomoći u usporavanju kognitivnog pada i smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti.

Prethodna istraživanja pokazuju da gojaznost uzrokuje upalu u telu, što može dovesti ne samo do povećanog rizika za Alchajmerovu bolest, već i do drugih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i moždani udar.

Postoji li genetska veza?

Prema dr Klaudiji Satizabal, docentu na Glen Bigs institutu za Alchajmerovu i neurodegenerativne bolesti Univerziteta Teksas u San Antoniju, kaže da je gojaznost, posebno u srednjim godinama, faktor rizika za demenciju i Alchajmer, ali ne razumemo u potpunosti zbog čega.

Za potrebe istraživanja, dr Satizabal i njen tim analizirali su 74 gena povezana sa Alchajmerom od preko 5.600 učesnika studije o srcu.

Nakon analize, istraživači su otkrili da je od ta 74 gena čak 21 gen bio ili nedovoljno ili preterano izražen u gojaznosti. Pored toga, naučnici su otkrili da je 13 gena povezanih sa Alchajmerom povezano sa BMI, a osam je povezano sa odnosom struka i kukova.

„Očekivali smo neke asocijacije, jer su nedavne genetske studije Alchajmerove bolesti ukazale na gene koji su uključeni u metabolizam lipida i imunološki sistem, od kojih oba mogu biti disregulisana u gojaznosti. Međutim, bili smo malo iznenađeni kada smo videli da je ekspresija skoro 30 odsto gena za Alchajmerovu bolest pokazala vezu sa osobinama gojaznosti“, objasnio je dr Satizabal.

Implikacije i ograničenja proučavanja

Doktorka Satizabal kaže da, iako ne mogu da izvuku trenutne preporuke za pacijente iz ove studije, ovi rezultati doprinose rastućoj literaturi koja povezuje gojaznost i Alchajmerovu bolest.

„Važno je razgovarati sa pacijentima o implikacijama prekomerne težine, posebno o abdominalnoj gojaznosti, kako bismo očuvali zdravlje kardiovaskularnog sistema i mozga kako starimo“, dodala je ona.

Istraživači su pomenuli i ograničenja ove studije.

„Mislimo da bi veze između gena povezanih sa Alchajmerovom bolešću i gojaznosti mogle biti još relevantnije kod hispanoamerikanaca, koji imaju veću prevalenciju gojaznosti, ali to tek treba da se testira. Moramo povećati uzorkovanje različitih populacija da bismo pronašli više genetskih markera koji se odnose na demenciju“, kaže doktorka.

Razumevanje rizika od bolesti

Doktor Santoš Kesari, neurolog u Zdravstvenom centru u Santa Moniki, navodi da nije iznenađen nalazima pomenute studije, jer znamo da hronične bolesti kao što je gojaznost izazivaju mnoge vrste zdravstvenih problema, uključujući i Alchajmer.

„Bilo je zanimljivo otkriti koji geni ili skup gena bi mogao da objasni rizik od neurodegenerativnih bolesti kod pacijenata sa gojaznošću“, dodaje on.

Na pitanje kakva bi mogla biti korelacija između gojaznosti i Alchajmerove bolesti, dr Kesari je rekao da još ne znamo celu istinu.

„Neki od gena koji su povezani sa gojaznošću i povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti u ovom skupu podataka ističu ulogu neuroinflamacije. Najmanje nekoliko gena je tu povezano. Znamo da gojaznost uzrokuje upalu i čini se da su neki od istih gena umešani u neuroinflamaciju, za koju mislimo da je jedan od osnovnih mehanizama demencije koju izaziva Alchajmer“, tvrdi ovaj lekar.

Za ljude sa visokim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti, dr Kesari preporučuje da je bolje što ranije da počnu sa preventivnim merama.

„Ako imate genetski rizik za javljanje Alchajmerove bolesti, treba da u svojim 30-im ili 40-im godinama počnete da menjate svoj životni stil i navike kako biste sprečili probleme koji se javljaju decenijama kasnije. Za bolesti kao što je Alchajmer, poznavanje rizika i onoga što možete da uradite decenijama ranije biće najveći korak ka prevenciji“, naveo je dr Kesari.