SVE PO TAČKAMA

Zvanični Peking napravio je i objavio izveštaj pod naslovom „Hegemonija SAD i njene opasnosti“ u kome se ogoljava politika Vašingtona prema svetu.

Peking je, uporedo sa posetom šefa kancelarije za inostrane poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Van Jia Moskvi, pripremio i objavio izveštaj „Hegemonija Amerike i njene opasnosti“. Ovo je značajan dokument koji u geopolitičkom smislu označava novu eru u američko kineskim odnosima.

peking izveštaj

Izveštaj počinje ovako …

Uvod

Otkako su postale najmoćnija zemlja na svetu posle dva svetska rata i Hladnog rata, Sjedinjene Države su delovale odlučno u težnji da se mešaju u unutrašnje stvari drugih zemalja, da teže, održavaju i zloupotrebljavaju svoju hegemoniju, unapređuju subverziju i infiltraciju, i namerno vode ratove, nanoseći štetu međunarodnoj zajednici.

Sjedinjene Države su razvile hegemonistički plan za izvođenje „revolucija u boji“, podsticanje regionalnih sporova, pa čak i direktno pokretanje ratova pod maskom promovisanja demokratije, slobode i ljudskih prava. Držeći se hladnoratovskog mentaliteta, Sjedinjene Države su pojačale blokovsku politiku i podstakle sukobe i konfrontaciju. Preterano su razvukli koncept nacionalne bezbednosti, da zloupotrebili to u kontroli izvoza i nametnuli unilateralne sankcije drugima. Zauzeli su selektivan pristup međunarodnom pravu i pravilima, koristeći ih ili odbacujući ih kako smatra prikladnim, i nastojali su da nametnu pravila koja služe njenim sopstvenim interesima u ime održavanja „međunarodnog poretka zasnovanog na internacionalnim pravilima“.

Ovaj izveštaj, predstavljanjem relevantnih činjenica, nastoji da razotkrije američku zloupotrebu hegemonije u političkom, vojnom, ekonomskom, finansijskom, tehnološkom i kulturnom polju, i da skrene veću međunarodnu pažnju na opasnosti koje praksa SAD ima za svetski mir i stabilnost i blagostanje svih naroda.

——-

Najvažnije teze Kineskog izveštaja o Americi

▪ Sjedinjene Američke Države (SAD) prave hegemonistički plan izvođenja „obojenih revolucija“, podsticanja regionalnih podela, pa čak i direktno pokretanje ratova pod maskom promocije demokratije, slobode i ljudskih prava.

▪ Držeći se mentaliteta Hladnog rata, Amerika je ojačala politiku blokova i rasplamsale sukobe.

▪ SAD odavno pokušavaju da formiraju svetski poredak u skladu sa svojim vrednostima i političkim sistemom u ime promocije demokratije i ljudskih prava.

▪ 2003. godina je obeležila početak niza „obojenih revolucija“ – „revolucija ruža“ u Gruziji, „narandžasta revolucija“ u Ukrajini i „revolucija lala“ u Kirgiziji. Stejt department SAD je otvoreno priznao svoju „centralnu ulogu“ u tim „smenama režima“.

▪ Od 2001. godine, ratovi i vojne operacije koje su SAD pokrenule u ime borbe protiv terorizma odnele su više od 900 hiljada života, uključujući oko 335 hiljada civila, a milioni su povređeni.

▪ Hegemonija dolara je osnovni izvor nestabilnosti i neizvesnosti u globalnoj ekonomiji.

▪ SAD su do sada uvele ekonomske sankcije protiv skoro 40 zemalja, uključujući Kubu, Kinu, Rusiju, Severnu Koreju, Iran i Venecuelu, a koje utiču na skoro polovinu svetske populacije.

▪ SAD mogu da koriste svoja sredstva državne vlasti za gušenje ekonomskih konkurenata i mešanje u međunarodni biznis. Ovo je veliko odstupanje od principa liberalne tržišne ekonomije.

▪ SAD se trude da obuzdaju naučni, tehnološki i ekonomski razvoj drugih zemalja koristeći moć monopola, mere za suzbijanje i tehnološka ograničenja u visokotehnološkim oblastima.

▪ SAD su mobilisale državnu vlast kako bi uvele sankcije protiv kineske kompanije „Huavej“.

▪ SAD koriste kulturni uticaj kako bi ojačale i sačuvale svoju hegemoniju u svetu.

Izvor deklaracije: https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/wjbxw/202302/t20230220_11027664.html