NEOČEKIVANO OTKRIĆE

Japan je obavio detaljno mapiranje svoje teritorije i otkrio da ima 7.000 ostrva više nego što se do sada znalo.

Digitalnim mapiranjem koje je sprovela Geodetska uprava države Japan nedavno je ustanovljeno da postoji 14.125 ostrva na japanskoj teritoriji, više nego dvostruko od broja (6.852) koji je u zvaničnoj upotrebi od izveštaja japanske obalske straže iz 1987. godine.

japan ostrva

Međutim, kako naglašavaju iz Uprave, novi broj svedoči o napretku tehnologije geodetskih istraživanja i detaljnije izrade mapa koje se koriste za prebrojavanje – ali nije promenjena ukupna površina teritorije koja pripada Japanu. Napomenuto je da, iako ne postoji međunarodni sporazum o tome šta se smatra za ostrvo, korišćen je isti kriterijum veličine kao i u prethodnom istraživanju pre 35 godina.

To je podrazumevalo prebrojavanje svih prirodnih kopnenih površina sa obimom od najmanje 100 metara.

Ostrva oko Japana tema su više teritorijalnih sporova koje ova država ima sa susedima.

Problem južnih Kurilskih ostrva, koje Japan naziva Severnim teritorijama, jeste spor koji traje još od Drugog svetskog rata kada su ovu teritoriju zauzele sovjetske trupe, a danas su deo teritorije Rusije.

Japan takođe kaže da ima istorijska prava na nenaseljena ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojima trenutno upravlja, ali je Kina više puta osporila tu tvrdnju.

Pored toga, Japan i Južna Koreja se više od 70 godina spore oko suvereniteta grupe ostrva koje u Seulu nazivaju Dokdo, a u Tokiju Takešima u Japanskom moru, koje je pak za Korejce – Istočno more.

Izvor: RTS