Činjenica je da se moda u pogledu uređenja enterijera iz godine u godinu menja. Nešto što je bilo aktuelno pre par godina možda više nije. Ipak, postoje neke stvari koje ne trpe česte promene, poput stolarije i unutrašnjih vrata. S obzirom da se rade po meri, pored tačnih dimenzija potrebno je odabrati i odgovarajuću boju u kojoj će vrata biti ofarbana, kao i vrstu materijala.

Dizajneri enterijera savetuju da se boja vrata bira prema boji zidova kako se ne bi napravio preveliki kontrast. Ukoliko se tek useljavate u nov stan koji još uvek nije završen, sa investitorom se uvek možete dogovoriti oko odabira podnih obloga, boji stolarije kao i modelu unutrašnjih vrata.

Zašto treba biti obazriv i odabrati adekvatna unutrašnja vrata u svim sobama?

Bilo da menjate unutrašnja vrata na dnevnoj sobi, spavaćim sobama ili kupatilu treba znati da se radi o veoma važnoj odluci i da je treba izabrati dovoljno kvalitetna a u istu ruku estetski lepa i funkcionalna vrata.

Kakve sve vrste unutrašnjih vrata postoje?

Sobna vrata sama po sebi utiču na celokupan izgled enterijera, pa im se pri kupovini treba posebno posvetiti pažnja. Na tržištu danas možete pronaći razne modele vrata, od kliznih, dvokrilnih, vrata od medijapana, harmonika i panelna vrata. Kako odabrati odgovarajuća unutrašnja vrata za svoj dom?

Klizna vrata idealna za urbane enterijere

Danas ćete neretko u mnogim časopisima koji se bave uređenjem enterijera primetiti zastupljenost kliznih vrata od stakla. Razlog za to je što se radi o specifičnoj kategoriji sobnih vrata koja su idealna za pregrađivanje manjih dnevnih boravaka jer vizuelno povećavaju prostor u enterijeru.

S obzirom da funkcionišu na bazi klizača, sistem otvaranja im je nešto drugačiji od standardnih sobnih vrata.

Sobna vrata od medijapana – najčešći izbor

Reč je o klasičnoj vrsti vrata koja se uklapa u praktično sve ambijente, bilo da ste pobornik rustičnog ili elegantnijeg izgleda. Na vama je samo da izaberete boju i budite sigurni da ste izabrali savršena unutrašnja vrata koja će vam dugo trajati jer su veoma otporna na grebanje i bilo kakva druga oštećenja.

Dvokrilna vrata – idealna za pregrađivanje velikih prostorija

Ukoliko vam je hodnik spojen sa dnevnom sobom pa se praktično iz njega ulazi u dnevni boravak, dvokrilna vrata se mogu odlično uklopiti i pregraditi ove dve prostorije. Praktična im je upotreba jer u svakom trenutku možete da otvorite levo ili desno krilo, sve u zavisnosti od vaših potreba.

Najbolja vrata su sigurnosna vrata

Ako se za trenutak osvrnemo na spoljašnja vrata, najbolje je odlučiti se za sigurnosna vrata koja su proizvedena od visoko kvalitetnog i izdržljivog materijala, kako biste se zaštitili od eventualnih provala. Pored efekta veće sigurnosti, važno je da to budu vrata koja su dobri toplotni i zvučni izolatori, posebno ako živite u velikoj stambenoj zgradi.

Sobna vrata treba uklopiti sa bojom podnih obloga

Na početku teksta napomenuli smo da se boja vrata bira najpre prema boji zidova. Ipak, nikako ne bi trebalo zanemariti ni boju podnih obloga. Pa tako na primer ako je laminat tamnije boje, sobna vrata treba da budu jedna ili dve nijanse svetlije od boje poda. Suprotno, ukoliko je podna obloga svetle teksture, imaćete nešto veći izbor. Savršen izbor vam mogu biti staklena vrata, kao i furnirana vrata.

Sva sobna vrata se uglavnom rade po meri

Ukoliko razmišljate o zameni unutrašnjih vrata, za početak uzmite metar u ruke i izmerite sva vrata u stanu ili kući bilo da se radi o dnevnoj, spavaćoj sobi ili kupatilu. Može se desiti da dimenzije vrata odgovaraju standardnim modelima, pa takva vrata možete naručiti i online putem. Najčešće su standardna unutrašnja vrata visine 2m, širine od 60 do 90 cm. Ukoliko pak to nije slučaj, jedina opcija vam je da vrata pravite po meri.

Vodite računa da prilikom merenja visine uzmete u obzir i prag kako biste dobili relevantne dimenzije.

Cena unutrašnjih i spoljašnjih vrata zavisi od mnogo faktora

Ako vas interesuje koliko će vas finansijski koštati celokupna investicija, treba da uzmete u obzir nekoliko bitnih stvari. Za početak, materijal od kog su vrata napravljena ima presudnu ulogu u definisanju konačne cene. Zatim, tu su još i veličina vrata kao i odabir brave.

Ukoliko ste i sami zbunjeni i neodlučni, uvek se možete posavetovati sa nekim stručnim licem i od njega zatražiti pomoć.