Svima nam je poznato kako jutarnja kafa može biti najvažniji ritual u danu, i koliko je važno da ta kafa bude savršena. Upravo iz tog razloga, mnogi se odlučuju na kupovinu sopstvenog aparata za kafu.

Međutim, na tržištu postoji veliki broj različitih modela i brendova, što može učiniti proces odabira aparata za kafu poprilično zahtevnim.

Aparati na kapsule – brzo i često rešenje

Jedan od izbora prilikom kupovine aparata za kafu su aparati na kapsule. Ovi aparati koriste male kapsule napunjene mlevenom kafom, koje se ubacuju u aparat kako bi se pripremila kafa. Ali, da li su ovi aparati zaista bolji od drugih opcija na tržištu?

Prednosti kapsula za kafu

Jedna od prednosti kapsula za kafu je jednostavnost korišćenja. Sve što je potrebno jeste ubaciti kapsulu u aparat, pritisnuti dugme i za nekoliko sekundi imate svoju omiljenu kafu. Ovo je idealno za one koji su u žurbi i ne žele da gube vreme na pripremu kafe.

Takođe, kapsule za kafu mogu biti dobar izbor za one koji vole različite vrste kafe. Kapsule su dostupne u različitim ukusima i aromama, što znači da možete da isprobate različite ukuse bez kupovine različitih vrsta kafe.

Osim toga, kapsule za kafu su čiste i jednostavne za održavanje. Kapsule se ne rasipaju po kuhinji, a nakon upotrebe, kapsula se jednostavno baca u smeće.

Mane kapsula za kafu

Iako kapsule za kafu imaju mnogo prednosti, postoji i nekoliko mana. Prvo, kapsule su obično skuplje od obične mlevene kafe, što može povećati troškove pripreme kafe na duže staze.

Drugo, kapsule za kafu stvaraju više otpada u odnosu na druge vrste kafe. Iako su kapsule čiste i jednostavne za održavanje, ove male kapsule su obično napravljene od plastike ili aluminijuma, što ih čini teškim za recikliranje.

Pored aparata na kapsule, na tržištu postoji i veliki broj drugih tipova kućnih aparata za kafu koji mogu zadovoljiti različite ukuse i potrebe potrošača. Evo nekoliko popularnih opcija:

Aparati za filter kafu

Filter aparati za kafu su jedni od najpopularnijih kućnih aparata za kafu. Oni koriste papirne filtere za cedjenje mlevene kafe, a voda prolazi kroz filter i kafu, koja se skuplja u staklenu ili termos posudu ispod.

Prednost ovog tipa aparata za kafu je u tome što su filteri za cedjenje veoma jeftini i jednostavni za upotrebu. Ovi aparati su takođe veoma praktični kada pravite kafu za više osoba, jer se mogu pripremiti velike količine kafe odjednom.

Međutim, filter aparati neće vam pružiti isti kvalitet i bogatstvo ukusa kao espresso ili kapsule za kafu.

Kućni espresso aparati za kafu

Espresso aparati za kafu su druga popularna opcija. Ovi aparati koriste pritisak za ekstrakciju kafe, što rezultira jakim, punim ukusom.

Prednost espresso aparata za kafu je u tome što mogu napraviti različite vrste espresa, kao što su “kapućino” ili “late”, i pružaju mogućnost prilagođavanja jačine kafe prema vašim željama. Ovde sami birate koju kafu ćete koristiti, u skladu sa vašim ukusom. Izbor mlevene ili kafe u zrnu za espresso aparate je ogroman i svako može da nađe onu koja idealno odgovara njegovom ukusu.

Međutim, espresso aparati mogu biti skupi i zahtevaju više održavanja od drugih vrsta aparata za kafu.

Konačna odluka

Izbor aparata za kafu zavisi od vaših individualnih potreba i prioriteta. Filter aparati su najbolji izbor ako želite jednostavnost i povoljnu cenu, dok su espresso aparati bolji izbor ako želite jaku, punu kafu, najpribližniju onome što pijete u svom omiljenom kafiću ili kafeteriji. Kapsule za kafu su, pak, odličan izbor za one koji traže jednostavan i brz način da pripreme kafu.