ŽIVOT U DRUŠTVU

Ukoliko želite društvenu atmosferu kada dođete kući nakon predavanja ili posla, stanovanje sa cimerom može biti upravo ono što vam treba.

Selidba u drugi grad radi studiranja ili zaposlenja najčešće podrazumeva iznajmljivanje stana u tom gradu. To znači i velike troškove, tako da je razumljivo što se mladi ljudi najčešće odlučuju na stanovanje sa cimerom.

stanovanje sa cimerom

Ponekad se desi da je cimer istovremeno i najbolji prijatelj i da dolazite iz istog grada, ali često i ne bude tako. Uzevši u obzir da je selidba u novi, nepoznati grad sama po sebi stresna, dodatni problem predstavlja razmišljanje koga ćete dobiti za cimera, ukoliko tu osobu ne poznajete od ranije. Život sa cimerom ili cimerkom može imati svojih prednosti, ali i nedostataka. Važno je da obe strane budu fleksibilne i spremne na kompromis.

Prednosti  zajedničkog stanovanja

Podela troškova, kao i svakodnevno druženje, predstavljaju glavnu prednost zajedničkog stanovanja. Ako za cimera imate pouzdanu osobu, koja je uredna, druželjubiva i izmiruje obaveze na vreme, zajedničko stanovanje je idealno rešenje.

selidba cimeri

Ukoliko podelite troškove, moći ćete da iznajmite mnogo veći stan nego što biste to mogli ukoliko živite sami. To podrazumeva više soba, prostraniji hodnik, i uopšte više prostora. Veći stan je svakako bolji u poređenju sa garsonjerom. Postoji veliki broj stanova koji mogu zadovoljiti željene kriterijume. Dovoljno je da u Gugl pretraživaču ukucate: izdavanje stanova Novi Sad, Beograd, Kragujevac ili neki drugi željeni grad, a potom odaberete ono što vam najviše odgovara. Imajte u vidu da je često veći stan isplativiji u poređenju sa garsonjerom, pod uslovom da nađete odgovarajućeg cimera sa kojim ćete deliti troškove. Postarajte se da troškovi budu ravnomerno podeljeni, i što je najvažnije, da ih izmirujete na vreme. Osim troškova, sa cimerom/cimerkom ćete moći da podelite sve kućne poslove ili da napravite raspored čišćenja i održavanja stana.

Uz stanovanje sa cimerom nećete biti usamljeni

Sa ljudima sa kojima živite najlakše je uspostaviti dugotrajne odnose, tako da vam cimer može postati prijatelj za ceo život. Ukoliko želite društvenu atmosferu kada dođete kući nakon predavanja ili posla, druženje sa cimerom može biti upravo ono što vam treba. Preduslov je da se dobro slažete i da održavate pozitivne vibracije kako bi vam zajednički život bio sjajno iskustvo na obostrano zadovoljstvo.

Stanovanje sa cimerom – nedostaci

Stanovanje sa cimerom može imati i određenih nedostataka, tako da je važno da budete spremni na određeni kompromis. Morate biti spremni na manje privatnosti. S obzirom na to da ćete deliti zajedničke prostorije, kao što su kuhinja, dnevni boravak i kupatilo, vaša spavaća soba će verovatno biti vaš jedini lični prostor, a možda ćete morati da sa cimerom, odnosno cimerkom, delite čak i nju. Ukoliko želite da prostor u kome živite bude uredan, a cimer uživa u „kreativnom” haosu, može doći do nesuglasica i problema. Takođe, ukoliko ste osobenjak ili želite da namećete svoja pravila, život sa cimerom definitivno nije za vas.

Ako idete na isti fakultet i živite po sličnom rasporedu, zajedničko stanovanje može biti idealno rešenje. Međutim, ukoliko vam se rasporedi obaveza ne poklapaju, može doći do konfliktnih situacija. Posebno ukoliko volite da odlazite rano na spavanje, a cimer pravi buku ako kasno dođe kući ili obrnuto.

Kada cimeri imaju drugačiji raspored zbog načina života ili zbog posla, može doći do tenzije i stresa. Ovo svakako nije nerešiva situacija. Postavljanjem i poštovanjem osnovnih pravila, moguće je ispoštovati potrebe svih.

Postavite granice u startu, ali ispoštujte i svog cimera

Jasno postavljanje granica u samom startu će vas poštedeti tenzije i dodatnog nerviranja, na obostranu korist. Ukoliko vam ne prija zadimljena prostorija ili kasne posete, recite to u samom startu. Navedite sve što vam smeta, ali to isto zatražite da uradi i vaš cimer. Takođe, fokusirajte se i na stvari koje biste mogli da tolerišete kako biste jedno drugom olakšali zajedničko stanovanje. Čak i ako se dobro slažete i ostvarite bliskost, ne zaboravite da svako od vas treba da ima svoj mali deo prostora i intime.

Budite ljubazni i prijateljski nastrojeni

Nije neophodno da sa cimerom postanete najbolji prijatelj, ali je sigurno da ćete se svi bolje osećati ukoliko u vašem zajedničkom životnom prostoru vlada pozitivna energija i dobra atmosfera. Pokušajte da budete nasmejani i tolerantni, naravno do određenih granica. Nemojte prigovarati za svaku sitnicu. Imajte u vidu da je lepše živeti sa nekim ko je prijatan i dobrog raspoloženja, nego sa nekim ko širi negativnu energiju.

Budite otvoreni za promene. Stanovanje sa cimerom u novom gradu je istovremeno prilika za učenje novih stvari i prilagođavanje na sasvim drugačije okolnosti u odnosu na one koje su vam bile poznate do tada.