Kandida je gljivica koja pripada rodu kvasnica. Ovaj rod obuhvata više od 150 vrsta, ali se njih dvadesetak prati u vezi sa mogućnošću infekcije kod ljudi. U malom broju, ova vrsta gljivica se nalazi na koži, kao i na sluzokoži kod ljudi, i to u crevima, usnoj duplji, ždrelu ili vagini. Kada su u malom broju, one tada ne izazivaju nikakve tegobe, jer su neophodne za normalno regulisanje fiziološke flore u ljudskom organizmu. One se tada nalaze u stanju ravnoteže sa ostalim bakterijama.

Međutim, ukoliko se ravnoteža naruši, i to tako da dođe do stvaranja kisele sredine u kojoj se gljivice brže razmnožavaju, ili dođe do pada imuniteta, dolazi do razmnožavanja kandide i nastanka kandidijaze. Kandidijaza je posledica autoinfekcije, jer se gljivice koje se prirodno nalaze u čovekovom organizmu, počinju razmnožavati velikom brzinom. Kandida se kao gljivica nikada ne nalazi slobodna u prirodi.

Simptomi infekcije kandidom

Simptomi infekcije kandidom mogu se podeliti u nekoliko kategorija. Najčešći opšti simptomi kandide su: umor, glavobolje, nedostatak energije, ošamućenost, učestale mokraćne infekcije, bolovi u zglobovima i mišićima i depresija. Simptomi se mogu pojaviti i u probavi, kroz nadutost, gasove, grčeve, i učestale dijareje ili zatvor. Znak da možda imate kandidu može biti i ekcem, osip na koži ili peckanje.

Respiratorni simptomi koji se mogu pojaviti kod ove infekcije su: kašalj, bolno grlo, alergije, sekret iz nosne šupljine koji postaje hroničan, astma. Može se pojaviti i visoka temperatura, kao i znojenje. Simptomi kandide mogu biti i genitalni. Kod žena se javlja svrab i peckanje vagine, kao i pojačan sekret, koji je sirast i bele boje. Muškarci obično nemaju simptome, ali se može pojaviti sekret u mokraći. Polni odnosi obično pojačavaju simptome, a kod žena se nakon polnog odnosa može javiti i bol. Žene mogu osetiti i hormonalne smetnje, neredovnu menstruaciju, menstrualne grčeve, kao i promene raspoloženja. Zato je potrebno na vreme otkriti infekciju, i pronaći najbolji lek protiv kandide.

Lečenje infekcije

Lečenje kandide se obično sprovodi uz pomoć probiotika i antigljivičnih preparata. Njih prepisuju lekari, nakon uspostavljanja dijagnoze. Često se preporučuju i vitamini, kako bi se ojačao imunitet. Neki smatraju da je najbolji lek protiv kandide promena načina ishrane. Preporučuje se detoksikacija organizma uz pomoć vode i čajeva. Uzimanje svežeg voća i povrća, kao izbacivanje šećera iz ishrane, doprinosi bržem izlečenju. Savetuje se ishrana sledećim namirnicama: jogurt, orašasti plodovi, riba, piletina, govedina, jagnjetina, dvopek, pirinač. Poželjna je upotreba začina, poput cimeta, bosiljka i origana. Namirnice koje bi trebalo izbegavati su: hleb od belog brašna, mleko, alkohol, krompir, sirće, majonez, senf, kao i grašak i pasulj.

Kandida se može lečiti i prirodnim putem, uz pomoć bilja. Mnogi smatraju da je najbolji lek protiv kandide čaj od kantariona ili žalfije, koji se piju do tri puta dnevno. Kantarion se može koristiti i kao ulje, pa možete jednom dnevno tampon natopiti ovim uljem, i stavljati u vaginu. Čaj od žalfije se može koristiti i za vaginalno ispiranje. Ulje divljeg origana je uspešno u lečenju infekcije kandidom. Smatra se da je njegov učinak delotvoran u lečenju svih vrsta kandide.