VIŠE JE BENZINACA

Od domaćih proizvođača, u najbrojnije marke registrovanih putničkih automobila svakako spada Zastava, dok su od stranih tu Volkswagen, Opel, Fiat…

Sva drumska motorna i priključna vozila registrovana u 2022. godini beleže porast u odnosu na broj vozila registrovanih u prethodnoj godini.

marke automobila

Od domaćih proizvođača, u najbrojnije marke registrovanih putničkih automobila svakako spada Zastava, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Najzastupljenije marke putničkih automobila strane proizvodnje su: Volkswagen, Opel, Fiat, Renault, Peugeot, Ford, Citroen i Audi.

Broj prvi put registrovanih mopeda u 2022. godini u Srbiji, u odnosu na prethodnu godinu, veći je za 5,8 odsto, motocikala za 18,7 odsto, putničkih automobila za 4,5 odsto, autobusa za 7,2 odsto, teretnih vozila za 5,9 odsto, priključnih vozila za 4,9 odsto i radnih vozila za 13,7 odsto.

Kod vozila proizvedenih ove godine primetan je porast broja registrovanih mopeda za 78,7 odsto i motocikala za 11,7 odsto.

Na osnovu rezultata moguće je zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila do 999 kilograma nosivosti, kao i da najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 1399 kubnih centimetara.

Procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.

Izvor: Tanjug