NE GULITI IH

Kora pojedinih vrsta povrća izuzetno je bogata nutrijentima, pa ih je velika šteta guliti pre jela ili spremanja hrane.

Kora povrća se često odbacuje usled navike ili u pokušaju da se smanji izloženost pesticidima. Istraživanja, međutim, kažu da uklanjanje kore sa nekog voća ili povrća može značiti uklanjanje jednog od najhranljivijih njihovih delova.

kora povrća

Evo kratke liste uobičajenog povrća kod kojeg je kora jestiva i veoma važna u sastavu vitamina koje ulaze u njega.

Šargarepa

Istraživači studije objavljene u časopisu „Foods“ ukazali su da kora utiče na nutritivne osobine genotipova šargarepe, pa izvestili da ona ima veću koncentraciju glavnih hranljivih materija (minerali, organske kiseline, šećeri) i antioksidanata (karotenoidi i fenoli).

Kora je imala veću koncentraciju karotenoida (više od 42 odsto), katjona (više od 92 odsto), organskih kiselina (više od 103 odsto) i fenolnih kiselina (sedam puta) od mesa (korena) šargarepe.

Krastavac

Šolja od 142 grama seckanog, neoljuštenog, sirovog krastavca obezbeđuje 10,2 mikrograma vitamina K, koji pomaže u zgrušavanju krvi i podržava zdravlje kostiju.

Ista količina porcije takođe obezbeđuje 193 miligrama kalijuma, koji igra važnu ulogu u funkcionisanju vašeg srca, bubrega i mišića i prenošenju poruka kroz nervni sistem. Takođe, šolja neoljuštenog krastavca obezbeđuje i 17 miligrama magnezijuma, važnog minerala koji igra ulogu u više od 300 enzimskih reakcija u vašem telu, uključujući pomoć u funkcionisanju mišića i nerava, regulisanje krvnog pritiska i podršku vašem imunološkom sistemu.

Šolja od 133 grama seckanog krastavca sa korom sadrži oko 1 gram vlakana, što može smanjiti rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma.

Američko udruženje za srce napominje da vlakna u kori krastavca mogu takođe pomoći u kontroli holesterola i prevenciji povezanih kardiovaskularnih problema i prevenciji i upravljanju dijabetesom tipa 2.

Jedna holandska studija utvrdila je da zbog sadržaja antioksidanata kora krastavca pomaže u kontroli simptoma dijabetesa kod miševa.

Plavi patlidžan

Studija objavljena u „South African Journal of Botany“ otkrila je da je ljubičasta kora patlidžana izvor antocijaninskih pigmenata (lutein, nasurin, zeaksantin) koji deluju kao antioksidansi u telu i štite ćelije od oštećenja uzrokovanih raznim bolestima. Antocijanini takođe pomažu u prevenciji neuroinflamacije i olakšavaju dotok krvi u mozak.

Drugo istraživanje objavilo je da su nasunin i nasurin, fenolna jedinjenja u kori patlidžana, ključne fitokemikalije koje se smatraju nutritivnim sastojcima. Nasunin ima visoku aktivnost uklanjanja superoksidnih radikala pomažući anti-peroksidaciji i anti-akumulaciji reaktivnih vrsta kiseonika u ćelijama.

S druge strane, nasurin štiti membrane moždanih ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i takođe pomaže u transportu hranljivih materija u ćelije i uklanjanju otpada.

Krompir

Kao veliki izvor vitamina C, kora krompira deluje kao moćan antioksidans. Kora takođe sadrži kompleks vitamina B i kalcijum koji su sastavni deo zdravog odbrambenog sistema i poboljšavaju imunološku aktivnost tela.

Kora krompira je puna gvožđa i pomaže u održavanju funkcije crvenih krvnih zrnaca. Kora je takođe dobar izvor vitamina B3, koji pomaže ćelijama da razgrađuju hranljive materije u upotrebljivo gorivo. Osim toga, vitamin B3 pomaže ćelijama da se oporave od fiziološkog stresa.

Kora krompira je bogata fitokemikalijama koje poseduju moćnu antioksidativnu aktivnost. Takođe, ona sadrži velike količine hlorogenske kiseline koja se vezuje za karcinogene, tj. jedinjenja koja izazivaju rak, čime štiti telo od maligniteta.

Visok sadržaj vlakana u kori krompira, zajedno sa antioksidansima, glikoalkaloidima i polifenolima, utiče na smanjenje holesterola u telu.

Osim visokog sadržaja vlakana, kora krompira u sebi sadrži esencijalne hranljive materije koje sprečavaju porast nivoa šećera u krvi. Dugoročni efekat konzumiranja kore krompira uključuje prevenciju dijabetesa tipa 2 i s tim povezanih faktora rizika kao što su bolesti srca.

Kora krompira je takođe puna kalijuma, važnog i esencijalnog minerala koji smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Još jedan nutrijent koji je zdrav za srce, a prisutan je u kori krompira su omega 3 masne kiseline.