KISELA VODA

Da li je mineralna voda zdrava ili ne, osnovna je dilema kada je reč o ovom napitku. Mitovi o mineralnoj vodi i postoje da bi bili srušeni, jer prirodna voda sa mehurićima, koja je bogata mineralima, ne može biti loša po zdravlje čoveka.

Mineralna voda je namirnica koja izaziva oprečna mišljenja. Jedni je smatraju lekovitom, dok drugi tvrde da voda s mehurićima nije ni približno zdrava poput obične vode. Istraživanja su razbila četiri velika mita o mineralnoj vodi, pa utvrdite šta je prava istina.

mitovi o mineralnoj vodi

1. MIT: Mineralna voda ne hidrira kao obična voda

Smatralo se da ugljen-dioksid u mineralnoj vodi sprečava da telo apsorbuje vlagu iz mineralne vode, ali istraživanje je pokazalo da to nije istina. Štsviše, jedna studija zaključila je da je mineralna voda jednako dobro okrepila vežbače posle intenzivnog treninga kao i obična voda.

2. MIT: Mineralna voda loša je za zube i kosti

Ugljena kiselina, koja nastaje kada se spoje voda i ugljen-dioksid, može naštetiti zubnoj gleđi, što je apsolutno tačno. Međutim, da bi se ovo dogodilo, morali biste svaki dan popiti enormno puno mineralne vode (negde oko 6 litara). Osim toga, u studiji koja je proučavala povezanost gaziranih napitaka i smanjenje gustine kostiju kod žena, sve vrste mineralne vode dobile su zeleno svetlo.

3. MIT: Mineralna voda nije toliko dobar pomagač kod mršavljenja kao obična voda

Mineralna voda može izazvati privremenu nadutost i to može pozitivno da deluje na vašu figuru dugoročno. Istraživanja su pokazala da mineralna voda čak učinkovitije stvara osećaj sitosti od obične vode, pogotovo ako je pijete na prazan želudac, što znači da je odličan pomagač kod mršavljenja. Samo izbegavajte verzije mineralne vode s veštačkim zaslađivačima koje zapravo samo mogu da povećaju želju za slatkim.

4. MIT: Mineralna voda uzrokuje žgaravicu

Mineralna voda neće izazvati žgaravicu, ali može pospešiti već postojeću žgaravicu, zbog čega je u tom slučaju bolje izbegavati je, odnosno piti samo običnu vodu, pogotovo uz jelo. Mineralna voda nije dobra za gorušicu, jer mehurići iz mineralne vode opuštaju donji otvor jednjaka, zbog čega je želudačnoj kiselini lakše da se vrati u jednjak, što zatim uzrokuje gorušicu.

Izvor: Zadovoljna.hr