NAUČNO DOKAZANO

Dobra vest za sve one kojima je dosta da im članovi porodice stalno govore da će razmaziti svoju bebu, jer je prečesto drže u rukama.

Nauka kaže da ne možete previše držati bebu u rukama. Dodir je ključan za bebin razvoj i ima velike prednosti kada je u pitanju razvoj mozga.

bebu u rukama

Studija iz 2020. pokazala je da fizička blizina deteta i odrasle osobe aktivira oksitocin.

Druge slične studije o bliskosti između roditelja i deteta otkrile su da dodir pomaže u razvoju komunikacije i poboljšava sposobnost roditelja da reaguje na svoju bebu, povezivanje, privrženost i neurorazvoj.

U studiji iz 2017. istraživači iz „Nationwide Children’s Hospital“ u Ohaju posmatrali su 125 nedonoščadi da bi istražili kako reaguju na nežne dodire, poput onih koje bi dobili mazeći se s roditeljem, u poređenju s reakcijama na dodire pri obavljanju medicinskog zahvata.

Studija je otkrila da su odojčad koja su bila nežno dodirivana pokazala bolji odgovor mozga od onih koja su primala nadražaje na „loš“ način.

Drugim rečima, vrsta dodira je važna za bebe i, što je još važnije, odojčad koju su mnogo mazili i koja su bila dodirivana s ljubavlju imaće mozak koji se razvija efikasnije od beba kod kojih to nije slučaj.

Šta to znači za roditelje?

To znači da bi roditelji što češće trebalo da budu bliski sa svojim bebama, naročito kada su u pitanju novorođenčad. Nosite ih, mazite se s njima i praktikujte dodir kože na kožu bez obzira na komentare okoline da će to bebu razmaziti.

Izvor: Index.hr