U SUSRET DODELI NAGRADE

Nagrada za najbolji strani film dodeljuje se od 1956. godine, ali je od 1947. ustanovljena kao počasno priznanje.

Ove godine su za Oskara za najbolji strani film nominovani belgijski, nemački, irski, poljski i argentinski film.

najbolji strani film

I dok čekamo noć između 12. i 13. marta, kada će 95. put biti dodeljena prestižna filmska priznanja, pravi je trenutak da se prisetimo istorije dodeljivanja nagrade u ovoj kategoriji.

Italija je do sada imala najviše uspeha kada je reč o stranim filmovima, iako je samo jedan film iz te zemlje u ovom veku osvojio Oskara. Ipak, u „zlatnoj eri“ italijanske kinematografije, uvek su važili za favorite i do sada su dobili 32 nominacije i čak 14 nagrada.

Francuzi su drugi, jer su imali 12 pobeda, ali su zato zabeležili veći broj nominacija – čak 41.

Ipak, u Francuskoj se novi Oskar nije slavio pune tri decenije, budući da je poslednji film koji je dobio to priznanje bio „Indokina“ iz 1993.

Između te zemlje i trećeplasiranog Japana je ogroman jaz, budući da su Japanci do sada osvojili pet nagrada, od kojih dve 2009. i 2022. godine.

Nagrada za najbolji strani film dodeljuje se od 1956. godine, ali je od 1947. ustanovljena kao počasno priznanje.

Pre nego što će postati zvanična kategorija, pobednika je birao Odbor guvernera Akademije i to bez prethodnih nominacija. U tom periodu Italija, Francuska i Japan osvojili su po tri nagrade, a jednu je dobila francusko-italijanska produkcija.

Posle tih zemalja su Španija i Danska: nominovano je do sada 20 španskih i 14 danskih filmova.

Švedska je specifičan slučaj, budući da je dobila tri Oskara, a sva tri osvojio je Ingmar Bergman. Štaviše, od šesnaest nominacija koje su otišle švedskim produkcijama, deset je bilo za Bergmanove filmove.

Vredi napomenuti da se samo dva puta do sada desilo da neki film koji nije na engleskom jeziku trijumfuje u glavnoj kategoriji za najbolji film. To je do sada pošlo za rukom autorima francuskog nemog filma „Glumac“ (The Artist) 2012. godine i južnokorejskog „Parazita“ 2020.

Ove godine je među nominovanima za najbolji film nemačko ostvarenje „Na zapadu ništa novo“, pa nije isključeno da ove godine ponovo trijumfuje strani film. Inače, 1930. je istoimeni film snimljen po romanu Eriha Marije Remarka osvojio Oskara za u glavnoj kategoriji.

Izvor:Euronews