UTICAJ NA IMPLANTE

Neki pametni satovi, vage i slični uređaji koji imaju neku vrstu senzorske tehnologije emituje veoma malu, neprimetnu struju u telo.

Određeni noviji pametni satovi, i drugi „pametni“ proizvodi mogu da ometaju implantirane elektronske medicinske uređaje koji kontrolišu srčane ritmove kao što su pejsmejkeri, kardioverter defibrilatori i uređaji za terapiju resinhronizacije srca, pokazuju laboratorijski eksperimenti.

pametni sat

„Ova studija je neka vrsta alarma“, rekao je Bendžamin Sančez Terones sa Univerziteta Juta u saopštenju.

On je dodao da su ovaj posao uradili u simulacijama i testiranju na radnom stolu u skladu sa smernicama koje je prihvatila Uprava za hranu i lekove. Navedeni uređaji ometaju ispravno funkcionisanje elektronskih uređaja za implantaciju srca koje su testirali.

Neki pametni satovi, pametne vage i slični uređaji koji imaju neku vrstu senzorske tehnologije emituje veoma malu, neprimetnu struju u telo. Senzor meri odgovor tkiva na struju, a rezultati mogu da otkriju kolika je masa skeletnih mišića ili telesna masa.

Kako je objavljeno u Heart Rhythm, eksperimenti finansirani od strane američkog Nacionalnog instituta za zdravlje pokazali su da takozvane male struje ponekad mogu da zbune medicinske uređaje i dovedu do toga da rade pogrešno, prenosi Rojters.

Na primer, pejsmejker može da protumači struju tako kao da srce kuca dovoljno brzo, sprečavajući ga da pravilno radi kada je to potrebno.

Kod pacijenata sa implantabilnim kardioverter defibrilatorom (ICD), koji je dizajniran da „šokira“ srce kako bi obnovio normalan srčani ritam kada je to potrebno, nosivi „pametni“uređaj sa bioimpedansnom tehnologijom bi mogao da prevari ICD tako da on isporučuje nepotreban bolni električni udar, rekli su istraživači.

Potrebno je više istraživanja da bi se testirali efekti nosivih uređaja na implantabilne srčane uređaje kod pacijenata, rekao je Sančez Terones.

U međuvremenu, istraživači su rekli da ne preporučuju upotrebu nosivih uređaja sa bioimpedansnom tehnologijom kod pacijenata sa implantiranim elektronskim srčanim uređajima.

Izvor: N1