CRKVA NIKAD NIJE ODSTUPALA OD KIM

Patrijarh je u Hramu Svetog Save služio moleban za srpski narod na KiM. Ovakva bogosluženja će biti organizovana u još četiri beogradske crkve.

Patrijarh Porfirije služio je u petak uveče u Hramu Svetog Save moleban za Srbe i srpske svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

patrijarh moleban

Tokom Uskršnjeg posta, molebani će, pored Hrama na Vračaru biti služeni svakog petka od 17 sati u još četiri beogradske crkve.

Među njima su hram Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu, Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, i Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu.

Po blagoslovu patrijarha Porfirija, u njima će biti služen, kako je navedeno u najavi, moleban Presvetoj Bogorodici sa akatistom za naš verni narod na Kosmetu, za naše svetinje na KiM, za naše Kosovo i Metohiju.

Patrijarh srpski Porfirije na molebanu u Hramu Svetog Save poručio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uvek bila uz srpski narod na Kosovu i Metohiji, da nikada nije odstupala od njega i da ga nikada nije napuštala, pa neće, dodao je, ni sada.

– Sazvali smo moleban zato što smo narod Božji i znamo šta za nas znači Kosovo i Metohija, jer je crkva na KiM uvek bila crkva i nikada nije odstupala od KiM i nikada ga nije napuštala. Nikada nije ostavljala narod svetinje, gradove i sela. Nikada pa ni sada. Crkva je na KiM i sada i biće, pošto znamo da to Gospod hoće – poručio je patrijarh.

Kako je rekao, ne iz praznih kabineta i ne zvonom nego delom, crkva je kroz vekove čuvala kosovski duh i nosila ga gde god da je narod i širila ga.

– Naša crkva, zajedno sa narodom, odlično zna važnost Kosova i Metohije, svakog pedlja njene teritorije. Stoga nema potrebe, niko ne treba da uči Crkvu šta je Kosovo i kako treba da postupa u vezi sa Kosovom i oko Kosova – istakao je patrijarh Porfirije.

Izvor: SPC