NEĆE GA PA NEĆE

Rusi uključeni u pripreme za predsedničke izbore naredne godine moraju da prestanu da koriste ajfon.

To je, kako se izveštava, novi stav koji je Kremlj zauzeo u vezi sa Eplovim telefonima, iz bezbednosnih razloga.

rusi ajfon

Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa kabineta predsednika, rekao je domaćim političkim zvaničnicima na seminaru koji je organizovao Kremlj da promene telefone do 1. aprila, objavio je list Komersant.

„Sve je gotovo za iPhone: ili ga bacite ili ga dajte deci“, citira Komersant jednog od učesnika seminara. „Svi Rusi će to morati da urade u martu, da bace svoj ajfon.“

Kako prenosi Rojters, na pitanje o tome, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da ne može da potvrdi izveštaj.

Epl nije komentarisao ove navode.

Kremlj bi mogao da obezbedi druge uređaje sa drugačijim operativnim sistemima koji će zameniti iPhone, navodi Komersant, dodajući da je naredba o prestanku korišćenja Eplovih uređaja upućena onima koji su uključeni u unutrašnju politiku za šta je odgovoran Kirijenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dugo tvrdio da nema pametni telefon, iako je Peskov rekao da ruski predsednik s vremena na vreme koristi internet.

Ubrzo nakon što je Rusija prošle godine poslala svoje trupe u Ukrajinu, američki i britanski špijuni su otkrili obaveštajne podatke da Putin planira da izvrši invaziju. Nejasno je kako su špijuni došli do takvih obaveštajnih podataka.

U martu 2022. godine, Epl je prestao da prodaje svoje proizvode u Rusiji zbog odluke Moskve da napadne Ukrajinu. Međutim, ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je novinarima prošlog septembra da će ruski kupci imati priliku da kupe najnovije modele ajfona.

Izvor: Informacija.rs