KAKO IZBEĆI GREŠKE?

Mešanje betona je važan deo svakodnevnog rada na gradilištima, a loše izmešan beton može dovesti do neprihvatljivih rezultata ili lošijieg kvaliteta.

To često dovodi do oštećenja građevina i/ili dodatnih troškova. Stoga je važno postići pravilnu mešavinu. Pitanje koje se postavlja je: Kako izbeći sve greške kad je u pitanju mešanje betona?

mešanje betona

Greška u mešanju br. 1: Korišćenje pogrešne mešalice

Da li koristite istu mešalicu za sve materijale koje mešate? Različiti materijali za građevinarstvo imaju različite zahteve za mešanje.

Korišćenjem pogrešne mešalice, vaš materijal se neće dobro homogenizovati i često će se formirati čvrsti grudvasti oblici u mešavini. Na primer, samoravnajući materijali zahtevaju veoma specijalnu mešalicu sa visokim silama sečenja.

Korišćenje obične mešalice za malter sa samoravnajućim materijalima prevazilazi granice mešalice.

U tom slučaju, preporučuje se korišćenje mešalice za beton koja je namenjena za specifičnu vrstu materijala, kako bi se obezbedilo pravilno mešanje.

Ovo je samo jedna od mogućih grešaka pri mešanju, ali je vrlo važna za postizanje kvalitetne mešavine koja je ključna za uspeh svakog projekta.

Greška u mešanju br. 2: Prevelik ili premali bubanj za mešanje

Izbor pravilne veličine posude ili bubnja za mešanje takođe može da utiče na rezultate mešanja. Prilikom biranja bubnja za mešanje, potrebno je da razmotrite celokupnu količinu mešanja.

Ako odaberete premali bubanj, materijal može da prska iz posude tokom mešanja. Ovo će nepotrebno zagađivati vaše radno okruženje i dovesti do gubitka materijala.

Da biste prepoznali pravu veličinu bubnja za mešanje, potrebno je da korpa mešača bude potpuno prekrivena materijalom za mešanje u bubnju.

Greška u mešanju broj 3: Pogrešna tehnologija mešanja

Mnogi građevinski materijali zahtevaju specijalizovanu tehnologiju mešanja ili specijalizovan alat za mešanje.

Pre nego što počnete da mešate, morate razmotriti specifikacije vašeg materijala. Na primer, mešanje dvokomponentnih reaktivnih smola za malter sa samo standardnom bušilicom i standardnom mešalicom može da izazove značajna oštećenja u građevinarstvu.

Prilikom mešanja dvokomponentnih materijala, trebalo bi pažljivo birati pravu tehnologiju mešanja. U suprotnom, mogu se javiti problemi kao što su lepljive tačke nakon što se materijal stvrdne.

Zato se preporučuje da se obe komponente (smola i očvršćivač) premešaju u odvojenim posudama za mešanje pre njihove finalne homogenizacije. A ako dodajete kvarcni pesak u smešu, trebalo bi da razmotrite upotrebu specijalne mešalice.

Greška u mešanju broj 4: Pogrešna tehnika mešanja

Ispravna tehnika mešanja je vrlo važna za savršene rezultate. Pre nego što započnete mešanje, trebalo bi da razmislite da li će se materijal mešati od dna ka vrhu ili ćete mešati od vrha ka dnu.

Pogrešno mešanje ne samo da čini vaše poslove mešanja mnogo težim, već može i da uništi mešani materijal.

Na primer, kada mešate estrih ili malter pogrešnom tehnikom mešanja, sigurno će vam na dnu bubnja za mešanje ostati neiskorišćenog materijala. Korišćenjem pogrešne mešalice i tehnike mešanja, vaši poslovi mešanja postaju mnogo teži ili materijal neće biti pogodan za posao.

Greška u mešanju br. 5: Prekratko vreme mešanja

Mešanje pod pritiskom vremena nije dobra ideja. Greške prilikom mešanja mogu ugroziti tehničke karakteristike vašeg proizvoda.

Ako se odabere prekratko vreme mešanja ili intenzitet mešanja nije dovoljan, disperzija svih komponenti ne može d bude zagarantovana.

Posledica toga može da bude vremenski zahtevna popravka, na primer, nedostatak prijanjanja, šupljine ili ispupčenja itd.

Greška u mešanju br. 6: Veoma zaprljane mešalice

I sada, iskreno, koliko često čistite svoju mešalicu? Neposredno nakon svakog mešanja? Ako je vaš odgovor ne, onda bi to trebalo mnogo češće sa radite u budućnosti.

Osušeni ostaci materijala mogu se skinuti i kontaminirati novi materijal sa stranim česticama. Još gore, nekoliko slojeva materijala može da učini vašu mešalicu beskorisnom.

Pored toga, veoma prljave mešalice moraju se mnogo češće menjati, što brzo može da postane skupo.

Greška u mešanju br. 7: Mešalica sa nedovoljnom brzinom

Izuzetno je važno odabrati pravu brzinu prilikom mešanja. Ako je brzina vaše mešalice preslaba, komponente mešanog materijala (tečnost i prah) se neće dovoljno izmešati.

Na primer, svojstva samoizravnavajućih spojeva će se vrlo brzo pogoršati.

Kao rezultat, biće potrebno više posla i veća količina materijala, a da ne spominjemo nepotrebne sate rada i dodatne troškove za mešanje materijala koji će uticati na vaš novčanik i živce.

Greška u mešanju br. 8: Ignorisanje uputstava za mešanje

Da li uvek sledite uputstva proizvođača za mešanje materijala? Prvo dodajete vodu, pa onda materijal za mešanje ili obrnuto? Ili vas nije briga za uputstva?

Nažalost, ova praksa može izazvati probleme kao što su stvaranje grudvica ili komplikovanje procesa mešanja. Posledica toga je potreba za skupim doradama.

Ponekad smeša postane beskorisna i mora da se baci – što takođe predstavlja nepotrebne troškove.

Zato je važno da se pridržavate propisane sekvence za mešanje kako biste dobili najbolje rezultate i izbegli nepotrebne troškove i probleme.

Izbegnite skupe dorade pravilnim mešanjem

Pravilno mešanje je važno za postizanje kvalitetne mešavine koja je ključna za uspeh svakog projekta.

Korišćenje pogrešne mešalice za beton, nedovoljna ili prevelika brzina mešalice, kao i ignorisanje navedenog redosleda uputstava za mešanje, mogu da dovedu do neželjenih posledica i nepotrebno skupih dorada.

Stoga je važno da pažljivo pročitate uputstva za mešanje pre početka rada i da se pridržavate navedenih uputstava kako biste izbegli greške u mešanju materijala.