EFEKTI UKLANJANJA TOKSINA

Ako želite stalnu svežinu kiseonika u kući, nema boljeg načina da prečistite vazduh u vašoj dnevnoj sobi nego kroz sobne biljke.

Sobne biljke mogu poboljšati vazduh i njegov kvalitet, čineći vaš životni prostor zdravijim. Istraživanje Nacionalne uprave za vazduhoplovstvo i svemir pokazuje da sobne biljke mogu da apsorbuju isparljiva organska jedinjenja poput formaldehida i benzena. Ove hemikalije su toksične i čak mogu biti kancerogene u izrazito visokim koncentracijama.

sobne biljke vazduh

Ako želite da nabavite više biljaka za svoju dnevnu sobu, ovih devet biljaka su izvrsni pročišćivači vazduha, a istovremeno su i lepe i dekorativne.

1. Areka palma (Chrysalidocarpus lutescens)

Areka palme su atraktivne sobne biljke koje mogu da apsorbuju benzen, ugljen monoksid, formaldehid, trihloretilen i ksilen. Iako je areka palme lakše uzgajati u zatvorenom prostoru, one mogu uspevati i u zatvorenom kada imaju dovoljno sunca. Stavite ove sobne biljke u dobro osvetljene uglove i često ih zalivajte.

2. Zeleni ljiljan – pauk biljka (Chlorophitum comosum)

Pauk biljke su takođe poznate i kao vazdušne, jer sjajno izgledaju u visećim saksijama. Ove sobne biljke mogu ukloniti zagađivače poput formaldehida i ksilena iz vazduha i prilično su jednostavne za negu. Treba ih zalivati samo dva ili tri puta nedeljno.

3. Damska palma (Rhapis ekcelsa)

Damske palme su male, dugotrajne lepezne palme koje na stabljici sadrže više članaka poput bambusa. Ovu sobnu biljku je prilično lako uzgajati, a ona može da apsorbuje zagađivače vazduha poput amonijaka, formaldehida, ksilena i ugljen-dioksida. Damske palme uspevaju na indirektnoj sunčevoj svetlosti i vlažnom tlu.

4. Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Gumijevac je zimzelena biljka koja može da ukloni ugljen-monoksid, formaldehid i trihloretilen iz vazduha. Ova biljka uspeva na filtriranom svetlu i vlažnom tlu, pa im je potrebna samo umerena količina vode. Orežite lišće gumijevca kako bi izgledao lepše.

5. Dracena – ženski zmaj (Dracaena deremensis)

Ženski zmaj (dracena) je cvetna biljka koja iz vazduha odlično apsorbuje formaldehid, ksilen, toluen, benzen i trihloretilen. Dracena može da preživi čak i pri slabom osvetljenju u zatvorenom prostoru i zahteva samo umerene količine vode.

Bioderma krema za osetljivu kozu

6. Bršljan (Hedera helix)

Bršljan je zimzelena biljka penjačica koja u vazduhu može da apsorbuje toksine poput benzena, ugljen-monoksida i formaldehida, pa čak i štetne alergene poput plesni i gljivica. Ova biljka može da uspe bilo gde, mada različite sorte preferiraju različite uslove svetlosti, u rasponu od jake, indirektne svetlosti do prostora sa slabom osvetljenošću. Zalivajte izdašno tokom rasta, ali izbegavajte prekomerno zalivanje tokom zime.

7. Ljiljan (Spathiphyllum wallisii)

Ljiljani su popularne cvetne sobne biljke koje mogu da apsorbuju amonijak, formaldehid, benzen, trihloretilen i ksilen. Uspevaju u većini svetlosnih uslova, iako premalo svetlosti može da spreči cvetanje njihovih cvetova. Održavajte zemlju malo vlažnom i stavite ih na dobro osvetljeno mesto.

8. Kućna paprat (Nephrolepis ekaltata)

Poznata je po svojim gustim listovima koji izgledaju divno u visećoj žardinjeri. Ova sobna biljka može da apsorbuje zagađivače vazduha poput formaldehida, ksilena, toluena i benzena. Zahteva samo redovno zalivanje i odgovarajuću količinu svetlosti.

9. Bendžamin (Ficus benjamina)

Fikus Bendžamin je biljka koja može iz vazduha da eliminiše formaldehid, ksilen i toluen. Iako je odlična sobna biljka, obično se gaji na otvorenom, pa je potrebno pobrinuti se za dovoljno sunčeve svetlosti i vode.

Ako vam je teško da odaberete jednu od ovih devet sobnih biljaka, možete ih pomešati u svojoj dnevnoj sobi. Na ovaj način, zapravo, eliminisaćete više vrsta zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru nego kada gajite samo jednu vrstu biljaka.