PRAVO VREME ZA TRENING

Naš telesni sat određuje u koje doba dana trošimo najviše kalorija. Kasno poslepodne i rano veče je period kada sagorevamo 10 odsto više kalorija nego ujutru.

Unutrašnji sat našeg tela, koji se naziva i cirkadijalni ritam, diktira mnogo toga u našem danu. Govori nam kada smo gladni, kada smo umorni ili kada treba da spavamo, ali i još mnogo toga. Od njega zavisi i doba dana tokom kojeg trošimo najviše kalorija.

doba dana

Dakle, taj telesni sat određuje u koje doba dana sagorevate najviše kalorija, čak i kad ne radite ništa – ovako je pokazalo jedno novo istraživanje.

Prema studiji objavljenoj u „Current Biology“, kasno poslepodne i rano veče je period kada sagorevamo 10 odsto više kalorija nego ujutru.

Studija ukazuje na važnu ulogu cirkadijalnog ritma u regulaciji metabolizma. Zbog toga ljudi koji imaju neredovne rasporede spavanja zbog noćnih smena ili drugih faktora imaju veću verovatnoću da će dobiti kilograme.

Kako bi procenili promene u metabolizmu tokom dana bez uticaja nivoa aktivnosti, prehrambenih navika i načina spavanja, naučnici su tokom mesec dana proučavali sedam učesnika u laboratoriji u kojoj nije bilo prozora ni satova.

Učesnici nisu imali ni telefon ni internet i dobili su rasporede kada mogu da spavaju, da se probude i da jedu. Svake večeri učesnici su odlazili na spavanje četiri sata kasnije nego prethodne noći, zbog čega unutarnji sat tela nije mogao da prati njihov ritam.

Sve to je bilo osmišljeno da se ljudsko telo ne bi oslanjalo na znakove iz spoljašnjeg sveta. To je istraživačima omogućilo merenje brzine metabolizma u svako doba dana, prenosi Times Of India.

Otkriveno je da su učesnici sagorevali najmanje kalorija u stanju mirovanja kasno u noći kada su doživeli pad telesne temperature. Potrošnja energije bila je najveća oko 12 sati kasnije, u večernjim i poslepodnevnim satima.

Izvor: N1