NEDOSTATAK MINERALA

Napetost, ukočenost, razdražljivost ili osećaj grčeva može da bude znak manjka magnezijuma. Nedostatak ovog minerala povezan je s prisutnijim upalama u organizmu, pa čak i poremećajima raspoloženja.

Magnezijum je esencijalni mineral koji nam pomaže u svemu, od regulacije krvnog pritiska do olakšavanja napetih mišića i nerava, a ukočenost može da ukazuje ​​na njegov nedostatak.

ukočenost

– Zamislite magnezijum kao mineral za opuštanje. Morate ga imati dovoljno da bi vaše ćelije stvarale energiju, pravile brojne hemijske reakcije, stabilizovale membrane i pomagale kod opuštanja mišića – objasnio je dr. Mark Hajman i dodao da se može javiti osećaj napetosti, ukočenosti ili razdražljivosti ako ovog minerala nemate dovoljno u svom organizmu.

Nedostatak magnezijuma povezan je s prisutnom upalom, pa čak i poremećajima raspoloženja, pokazuju istraživanja. Ako primetite neki od ovih simptoma možda bi trebalo da povećate unos magnezijuma.

– Mnogi od nas jedu hranu koja praktično ne sadrži magnezijum ni u tragovima. Srećom, postoji puno namirnica koje mogu pomoći kao i kvalitetni dodaci (suplementi) za unos magnezijuma u telo – dodao je Hajman.

Šta možete da uradite?

Lekar primarne zdravstvene zaštite može pomoću analize krvi otkriti da li vam nedostaje magnezijum, ali i bez ovog testa, sigurno nećete da naštetite organizmu ako u svoju ishranu uvrstite više hrane bogate ovim mineralom.

Hajman preporučuje orašaste plodove poput badema, indijskog oraha, žitarice poput pšeničnih mekinja, heljde, raži i smeđeg pirinča, zatim proteine poput tofua, soje i škampa, kao i morsko povrće poput algi.

Izvor: 24sata.hr