ZAPEČENE PALAČINKE SA SPANAĆEM

Palačinke sa spanaćem su veoma ukusan specijalitet koji možete servirati kao predjelo, ali su gurmanski obilne da mogu poslužiti i kao glavno jelo.

palačinke sa spanaćem

Sastojci:

ZA PALAČINKE:
200 grama brašna
50 grama kukuruznog brašna
450 mililitara vode
na vrh noža soli
ZA FIL:
200 grama crnog luka
200 grama šargarepe
200 grama svežih šampinjona
400 grama smrznutog spanaća
4 češnja belog luka
100 mililitara ulja
100 mililitara belog vina
so
mleveni crni biber
palenta
ZA PRELIV:
1 kašika ulja
1 kašika vode
1/3 male kašike soli
1/3 male kašike brašna
1/2 male kašike mlevene crvene paprike
1 kašika prezli

Način pripreme:

Priprema palačinki. U sud staviti izmešano pšenično i kukuruzno brašno, malo posoliti, sipati polovinu pripremljene vode, izmešati žicom za mućenje, dodati preostalu vodu i mešati dok se ne dobije homogena smesa.

U teflonskom tiganju sa debelim dnom ispeći 8 palačinki, podmazujući tiganj pre svake palačinke sa par kapi ulja.

Priprema fila. Spanać malo odmrznuti i sitno iseći. Sitno iseći crni i beli luk. Šampinjone iseći na tanke listiće. Šargarepe iseći uzduž na četvrtine a zatim popreko na tanku parčad.

U šerpi, na šporetu, na 100 mililitara zagrejanog ulja dinstati isečen crni luk i šargarepe sa jednom malom kašikom soli. Dinstati oko 15 minuta na srednjoj temperaturi. Zatim dodati isečene pečurke. Posle 5 minuta dinstanja dodati isečen spanać i beli luk, sipati belo vino, posoliti, pobiberiti, dodati 2 male kašike palente i promešati.

Posle 15-ak minuta skloniti šerpu sa šporeta.

Podeliti fil na 8 delova. Puniti svaku palačinku filom zatvarajući krajeve kao kod sarmi. Poređati palačinke u nauljenu tepsiju ili vatrostalnu posudu.

Priprema preliva. U sud staviti brašno, mlevenu papriku, so, ulje, vodu, promešati i dobijenom mešavinom premazati palačinke. Naneti jednu kašiku prezle i zapeći kratko vreme u rerni.

Prijatno!