JUTARNJA OBAVEZA

Zašto će nam rani izlazak iz kuće na vazduh i udisanje tokom prvog sata nakon buđenja zauvek promeniti život nabolje, otkriva neurobiolog dr Endrju Huberman.

Svi znamo da postoje brojne korisne navike koje nam pomažu da puni snage započnemo dan i uspešno se nosimo sa svime što on donosi, ali od sutra, kad se probudite, prvo izađite napolje. Pre kafe, pre doručka pre vežbanja i svakako pre uzimanja mobilnog telefona u ruke. Zdravstvene dobrobiti su neizmerne.

na vazduh

Kako obezbediti bolji početak dana?

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, bez jutarnjeg razgibavanja nemojte ni da ulazite u novi dan, sa dobrom kafom brzo razbuđivanje je zagarantovano, a dokazano je i da ima niz pozitivnih efekata na zdravlje… Međutim, postoji jedna stvar važnija od svega toga koju možemo da učinimo za sebe – da upijemo svu snagu jutarnjeg svetla.

Dr Endrju Huberman, profesor neurobiologije i oftalmologije na „Stanford School of Medicine“, objasnio je zašto će nam rani izlazak iz kuće i udisanje svežeg vazduha tokom prvog sata nakon buđenja zauvek promeniti život.

Doktor tvrdi da ono što radimo tokom dana utiče na to kako ćemo spavati tu noć, a budući da će dobar san promeniti naš novi dan, ciklus će se tako prirodno nastaviti.

„Rano tokom jutra nivo kortizola najviše raste, a to nas razbuđuje i daje nam podsticaj, snagu i želju da se krećemo kroz dan“, kaže dr Huberman.

On dodaje da to takođe „pokreće i merač vremena u našem nervnom sistemu koji diktira kada će se izlučiti drugi hormon, melatonin, koji vas čini pospanim“.

Osim što pomaže u proizvodnji melatonina, sunčeva svetlost pomaže našim telima i u proizvodnji serotonina, hormona koji nas čini srećnima. Mnogi lekovi dizajnirani za pomoć kod depresije i anksioznosti pomažu telu u proizvodnji serotonina, tako da rano izlaženje sunce takođe može da pomogne i u ublažavanju ovih simptoma. Svi znamo da vitamin D dobijamo i od sunca, a to pomaže našem mozgu da bolje radi, kao i da nam kosti budu jake.

Kako da izlazak na vazduh učinite delom vaše jutarnje rutine?

Rano upoznavanje spoljnog sveta pomoći će vam da vam dani budu produktivniji, san kvalitetniji, a život srećniji i duži. Ali kako ranojutarnji izlazak, od barem 30 minuta koliko preporučuju stručnjaci, učiniti delom jutarnje rutine?

Pokušajte da, kada je lepo vreme, doručkujete na terasi, uživate u jutarnjoj kafi na suncu ili čitate knjigu u parku. Ili jednostavno prošetajte uz slušanje omiljene muzike. Ako ikako možete jutarnju vežbanje “preselite“ iz teretane ili svog doma, jer jutarnja šetnja ili trčanje su izvrstan način da se dodatno pokrenete, ali tu su i neke druge alternativne mogućnosti vežbanja na jutarnjoj svetlosti ili šetanje psa,.

„Kako ćete započeti dan na otvorenom potpuno je svejedno, samo izađite, jer zdravstvene dobrobiti su neizmerne“, kaže dr. Huberman, „od toga da se osećate bolje i psihički i fizički do stvarnog srećnijeg i dužeg života“.

Izvor: Ordinacija.hr