DOBRE ZA ISHRANU MALIŠANA

Suve šljive potpuno su bezbedne da se daju sasvim maloj deci, pa tako da mogu biti hrana za bebe starije od šest meseci.

Suve šljive su dobre za vaše celokupno zdravlje odraslog čoveka, ali su fantastične i za bebe.

suve šljive bebe

Kada se redovno jede, suve šljive mogu pružiti odlične koristi za vaše zdravlje, uključujući regulisanje varenja, prevenciju raka, poboljšanje zdravlja kostiju, zaštitu zdravlja očiju i regulaciju holesterola.

Iako su slatkog ukusa, veruje se da suve šljive ne izazivaju porast nivoa šećera u krvi, jer se klasifikuju u namirnice sa niskim glikemijskim indeksom.

U poređenju sa svežim šljivama, suve šljive sadrže više vitamina B i K, kao i minerala. Osim toga, ovo voće je takođe opremljeno sadržajem vlakana i ugljenih hidrata koji je obilniji nego kod svežih šljiva.

Međutim, suva šljiva ima više kalorija od sveže, pa izbegavajte njeno prekomerno konzumiranje.

Suve šljive potpuno su bezbedne da se daju sasvim maloj deci, pa tako da mogu biti hrana za bebe starije od šest meseci. One su prirodni regulator stolice, posebno kod zatvora (opstipacije), pa se preporučuje njihovo konzumiranje od sasvim ranog uzrasta. Takođe, od suvih šljiva dobro je napraviti i kompot koji se još od davnina koristi kao potpuno prirodni lek za rešavanje zatvora bez obzira na starosnu dob.

Može se navesti bar 5 zdravstvenih koristi koje suve šljive imaju kada su bebe u pitanju.

  • Probavni sistem

Kao što je pomenuto, suve šljive odlične su za rešavanje tvrde stolice, jer sadrže vlakna koja pomažu u sprečavanju stvaranja hemoroida zbog hroničnog zatvora, što je čest problem kod starijih odraslih osoba i beba, a može biti uzrokovano disfunkcijom karličnog dna ili neželjenim efektima lekova.

Kompot od suve šljive deluje kao laksativ zbog visokog sadržaja sorbitola u sebi. Šest svežih šljiva prosečno sadrže 4 grama vlakana. Dojenčadima starosti od 7 do 11 meseci treba svega 10 grama vlakana dnevno.

Sa starenjem, povećava se i potreba za vlaknima. Kod dece starosti 1-3 godine, potreba za vlaknima je oko 16 grama, dok mališani stari 4-6 godina traže oko 22 grama vlakana dnevno.

  • Održavanje zdravlja organa

Suve šljive sadrže prilično visok nivo vitamina A. Redovno jedenje voća koje sadrži vitamin A može pomoći u održavanju zdravlja očiju. Imajte na umu, nedostatak ovog vitamina može prouzrokovati suvoću očiju, degeneraciju makule, kataraktu i noćno slepilo.

Sadržaj kalijuma u ​​suvim šljivama je klasifikovan kao visok. Samo u pola šolje suvih šljiva već možete dobiti 637 miligrama kalijuma, što je oko 14 procenata dnevno preporučene doze.

  • Sprečavanje anemije

Anemija je stanje kada je broj crvenih krvnih zrnaca u telu ispod normalne granice. U ovom stanju, telo ima poteškoća sa proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca, a kao rezultat toga smanjuje se njihov broj, kao i nivo hemoglobina u telu.

Anemiju mogu doživeti i novorođenčad, a ne samo odrasli. Jedna od najčešćih vrsta anemije kod dojenčadi je anemija diferencijacije gvožđa koja nastaje usled nedostatka ovog minerala.

Pre nego što pristupe medicinskim metodama, mame mogu da koriste suve šljive za ovaj problem. Veruje se da redovna konzumacija suvih šljiva sprečava anemiju. Razlog je što suve šljive sadrže visok nivo gvožđa koji može da pomogne telu da proizvodi crvene krvne ćelije (eritrocite).

Anemija može da uzrokuje otežano disanje do iscrpljenosti. Stoga, konzumacija hrane bogate gvožđem, poput suvih šljiva, može pomoći u sprečavanju anemije.

  • Stvaranje jačih kostiju i zuba

Sušene suve šljive sadrže i mineral bor za koji se veruje da jača mišiće i kosti. Štaviše, bor poboljšava i koordinaciju mišića.

U jednoj studiji na životinjama, suva šljiva uspela je da smanji efekte zračenja na kičmenu moždinu, sprečavajući tako gubitak gustine kostiju i poboljšavajući njihovo ukupno zdravlje.

Druga istraživanja dokazuju da suve šljive mogu sprečiti osteoporozu kod žena koje su u postmenopauzalnoj fazi života.

  • Smanjenje viška apetita

Imati dobar apetit je lepo, ali ne valja kada je preterano. Davanje bebama previše hrane može povećati rizik od njihove gojaznosti, što je vrlo opasno u savremeno doba. Međutim, ne brinite, suve šljive vam mogu biti od koristi i u ovome.

Dva su razloga zbog kojih suve šljive mogu da smanje višak apetita. Prvo, one sadrže puno vlakana kako bi sitost dugo trajala. Drugo, suve šljive ne uzrokuju povećanje nivoa šećera u krvi, tako da se može izbeći prekomerna glad.