PROBLEMI U BRAKU

Sve češće su bračne razmirice, krize i razvodi. Da li je posledica toga veća sloboda ili naša nespremnost da se uhvatimo u koštac sa problemima i rešavamo ih.

Razvodu se često ne pribegava kao poslednjem sredstvu za rešavanje problema, već se bira kao “lakši” put. Zato ćemo mi u nastavku govoriti o uzrocima koje nose bračne krize i razmirice, ali i kako ih rešavati.

bračne razmirice

Nedostatak posvećenosti

Nedostatak posvećnosti je jedan od onih problema koji svaka veza ili brak barem jednom osete. Neki brakove je prežive, neki nažalost ne. Ono što jeste zapravo problem kod neposvećenosti jeste njeno tumačenje. Neposvećenost se tumači kao izostanak emocija. Pa ipak, ovo nije tačno.

Neposvećenost se vrlo često javi usled promenjenih objektivnih okolnosti. Tako se kao jedan od najčešćih razloga javlja, posao i njegov povećani obim. Sa druge strane, porodične promene dovode do smanjene posvećenosti. Kada partneri dobiju dete prioriteti se menjaju. Tada partneri više nisu jedno drugom centar sveta, i dolazi do zanemarivanja.

Rešenje ovog problema leži u uočavanjju problema pre svega. Često nam se promene u životu dese, a da nismo svesni posledica. Potrebno je da zastanemo i uporedimo naš odnos pre i posle promene. Trebalo bi da vidimo na koji način je to uticalo na naš odnos. Zatim je važno da, kroz otvoren razgovor, objasnimo partneru da nije došlo do nestanka emocija. Kada smo se razumeli i videli promene u odnosu, preostaje nam još i da preduzmemo korake i posvetimo se partneru kao ranije.

Problemi u komunikaciji

Česte ili sve češće svađe u braku ukazuju na ozbiljan problem u komunikaciji. Kada se partneri često svađaju oko sitnica vrlo često je reč o dubljim problemima u odnosu. Zbog nespremnosti da se suoče i pričaju o stvarnim i ozbiljnim problemima oni to projektuju na rasprave oko sitnica. Na ovaj način konflikt koji postoji unutar nas i unutar odnosa nema priliku, da se razreši. On se pretvara isključivo u svađe.

Problem u komunikaciji rešavamo pre svega sami sa sobom. Potrebno je da se na određeno vreme distanciramo od svih drugih stvari i posvetimo sebi i svojim mislima. Potrebno je da se zapitamo šta je to što me stvarno nervira, što izaziva bes i frustraciju kod mene? Odgovor na ovo pitanje najčešće ne dobijamo odmah. Potrebno je da prođe neko vreme da se odgovor “pojavi”, zato ne morate žuriti.

Važno je da se nakon što ste sebi odgovorili na ovo pitanje, obratite partneru. Potrebno je otvoreno i direktno mu reći šta je to što vas zapravo muči i da problem nisu sitnice već nešto drugo ozbiljnije.

Izostanak bliskosti

Smanjenje i potpuni izostanak emotivne i telesne bliskosti je kriza koja se dešava barem jednom u toku braka. Razloga za ovo ima nekoliko. Počevši od toga da se partneri zasite i dosade jedno drugom, da postanu zatrpani poslom i obavezama, a razlozi mogu da budu i zdravstvene prirode.

Partneri u najvećem broju slučajeva govore kako nije došlo do prestanka ljubavi, već partnera više ne posmatraju “na taj način”. Dobra strana ovog problema je što ono što je suštinski važno za brak, a to je ljubav, i dalje postoji. Seksualni život u braku znatno je lakše oživeti, i ponovo pobuditi nego samu ljubav.

Važno je da u braku uočimo, za početak, kod koga je došlo do pada zaintersovanosti. Da li kod nas ili našeg partnera? I šta je dovelo do toga? Kod muškaraca se relativno često dešava problem sa libidom. Ovo je nešto što ne priznaju se, a ni partneru tako lako. Stoga odbijaju izbegavaju intimnost i seks, što kasnije dovede do dubljih problema. Međutim, ovo ne mora da bzde tako, rešenje može da bude Cijalis. Prodaja, ovog leka koji pomaže muškarcu kada ima problema sa libidom, obavlja se pozivom ili putem sajta uz poštovanje diskrecije kupca.

Preljuba

Preljuba se nažalost relativno često javi kao problem u braku. Večita je dilema da li oprostiti ili ne. Jedinstvenog odgovora na ovo pitanje nema, jer svaki je slučaj priča za sebe. Ono što se najčešće postavlja kao pitanje kada dođe do preljube je: šta ju je uzrokovalo? Preljuba se javlja vrlo često kao reakcija, nezrela, na probleme i nesuglasice u braku i odnosu. Partner umesto da se opredeli da rešava problem, odlučuje se da od njih pobegne u preljubu.

Još jedan od najčešćih razloga za preljubu je što jedan od partnera počne da se oseća nepoželjno, usled izostanka seksualne aktivnosti. Najčešće je reč o partnerki. Dešava se da muškarcu njegova partnerka nije neprivlačna već je došlo do pada njegovog libida. Ovo, nike nerešiv problem za muškarca. Jedno od mogućih rešenja je kamagra. Ovaj lek upravo rešava problem kod muškaraca kojima je došlo do pada libida ili koji ne mogu da ostvare seksualnu aktivnost.

Vidimo dakle da se u korenu preljube često krije problem u samom odnosu. Zato je i u ovom slučaju vrlo važno otvoreno razgovarati sa partnerom. Često kao prepreka razgovoru stoji strah od nerazumevanja. Tada je potrebno setiti se da ste sa partnerom sigurno prošli već dosta zajedno i da će vas on sigurno razumeti.

Na kraju, komunikacija i jeste ono što čini najveći deo našeg zajedničkog života sa partnerom. Zato je važno da njoj posvetimo najviše pažnje, kao prvom koraku u rešavanju problema.