OVE GODINE POČINJE PRIMENA

Prošla godina je donela obilje priča i spekulacija na temu nove Google analitike i na koje sve načine će ona potencijalno promeniti trenutni način rada.

Nakon meseci iščekivanja, javnost je upoznata sa informacijom da će 1. jula ove godine sve što se odnosilo na analitičke procese, prestati sa funkcijom. Tačnije, neće biti moguć prenos istorijskih podataka prilikom prelaska na GA4 analitiku. Uzimajući u obzir da je ostalo još malo vremena do 1. jula, neophodno je požuriti sa migracijom kako biste imali priliku da podesite sve parametre, sačuvate podatke i nesmetano nastavite sa svojim poslovanjem. Potrebno je i da se upoznate sa platformom na vreme, kako ne biste izgubili dragocene podatke.

Google analitike

Šta je GA4?

Sama vest o prelasku na novu verziju analitike nije toliko uticala na marketinški svet, koliko pitanja u vezi njenog funkcionisanja i načina na koji će se način novosti odraziti na poslovanje. Ako koristite analitičke podatke da biste bili korak ispred konkurencije, unapredili svoje poslovanje i kreirali bolje marketing strategije, trebalo bi da ispratite sve promene koje GA4 donosi. Novi interfejs i načini praćenja podataka daće vam bolji uvid u posećenost vaših veb lokacija jer je GA4 fleksibilniji i napredniji metod za praćenje performansi. Pošto su ove informacije od ključnog značaja za razvijanje preciznih marketinških kampanja, ne dozvolite da zaostajete za konkurencijom.

Kako da pređete na GA4?

Svaka promena donosi izazove i izvesne probleme, pa i prelazak na GA4 nije nešto što bismo olako nazvali jednostavnim. Osim toga, početna podešavanja su od velike važnosti za dalji tok poslovanja. Ako niste sigurni da sami možete da realizujete proces migracije, Four Dots tim je, na bazi višegošnjeg iskustva u radu sa raznim data tracking alatima, kreirao uspešnu strategiju migracije vašeg naloga. Blagovremena i kompletna migracija na GA4 za ecommerce osiguraće vam potpuno očuvanje svih istorijskih podataka, pravilno podešavanje parametara i mogućnost da ostanete korak ispred svoje konkurencije. Ukoliko se rešite i na obučavanje vašeg marketing tima, lako ćete nastaviti da pratite i beležite podatke neophodne za uspešno poslovanje.

analitika ga4

Osnovne razlike između Univerzalne analitike i GA4

Pre svega, GA4 koristi prediktivne podatke koje dobija pomoću veštačke inteligencije, prioritizuje praćenje podataka i služi se mašinskim učenjem u razumevanju ponašanja korisnika. Osim toga, praćenje je zasnovano na događajima, a ne samo na transakcijama i ciljevima. UA je veoma ograničena u automatizaciji, dok GA4 kombinuje podatke sa veba i aplikacija u cilju poboljšanja uvida. Pošto Google kontinuirano nastavlja da pooštrava propise oko privatnosti korisnika, GA4 se neće oslanjati na kolačiće. Za trgovce je naročito važna informacija da je interfejs za izveštavanje prilično pojednostavljen, što će im omogućiti lakše uočavanje nepravilnosti u podacima i praćenje ključnih trendova. Standardni izveštaji će biti malobrojni, jer će preovladavati prilagođeni, ad hoc izveštaji.

Zašto treba da požurite?

Što pre pređete na GA4, to ćete više istorijskih podataka imati na svojoj novoj platformi. Ne zaboravite da samo ako imate potpun pristup vašim istorijskim podacima u Google analitici 4, možete maksimalno iskoristiti analize marketinških kampanja i donositi informisane odluke. Najvažnije, imajte na umu da ne postoji magično dugme koje možete pritisnuti i automatski se prebaciti na novu verziju. Sam proces zahteva vreme i mnogo planiranja. Neophodno je pripremiti se, isplanirati sve korake i, konačno, sprovesti migraciju. Međutim, to nije sve. Kada pređete na GA4, moraćete da je testirate i otklonite sve eventualne greške da biste obezbedili optimalne performanse u budućnosti.

Prednosti GA4

Obzirom da GA4 koristi veštačku inteligenciju, interfejs će predlagati koje marketinške odluke treba revidirati ili ispraviti kako bi se poboljšao ROI. Google za cilj ima stvaranje takozvane pametne publike, time što će sistem prepoznavati korisnike koji imaju veće šanse da naprave konverziju. IP adrese će biti anonimne od starta i kolačići više neće biti dominantan izvor podataka. Dodatna konfiguracija kroz Google Tag Manager više neće biti potrebna jer GA4 automatski prati događaje, preuzimanje brošura, preglede videa ili skrolovanje. Metrički sistemi su zamenjeni novima jer se podaci skupljaju kroz događaje, a ne sesije, što znači da će se izvetan broj interakcija koji je do sada shvatan kao negativan, prepoznavati kao pozitivan.

Vreme je od izuzetnog značaja za migraciju na GA4, pa na vreme započnite pripreme i bez stresa zakoračite u budućnost analitike.