FILIGRANSKO SAVRŠENSTVO

Faberžeova uskršnja jaja pravljena su u periodu od 1885. do 1917. godine. Jedino nisu rađena 1904. i 1905. tokom rusko-japanskog rata.

Faberžeova jaja su uskršnja jaja koje je ruski zlatar Petar Karl Faberže izrađivao za ruske careve iz loze Romanov u razdoblju od 1885. do 1917. godine. Jaja se danas nalaze u devet muzeja širom sveta.

uskršnja jaja

Sačuvana su 43 uskršnja jaja, a više od četvrtine (njih 10) može se naći u Muzeju u Kremlju.

I britanska kraljevska porodica je kupovala Faberžeova jaja.

Muzej umetnosti u Klivlendu ima jedno jaje.

Muzej fine umetnosti u Virdžiniji ima svoju kolekciju jaja koju je 1947. sa još nekoliko stotina ruskih umetničkih dela donirao Lillian Thomas Pratt .

Kako su nastala ova jaja?

Ruski car Aleksandar III hteo je da za svoju ženu Mariju Fjodorovnu napravi specijalno uskršnje jaje kod poznatog ruskog zlatara Faberžea davne 1885. godine.

Nakon smrti Aleksandra III njegov naslednik Nikola II od ove je slavne zlatarske kuće nastavljao naručivati po dva jaja od plemenitih metala svake godine – jedno za majku Mariju, a drugi za njegovu suprugu Aleksandru, a nekoliko ih je napravljeno i za druge bogate porodice poput bankara Rotšilda.

Ovi decentni ukrasi Petra Karla Faberžea danas se smatraju remek-delom zlatarske umetnosti, a napravljeno ih je pedeset u periodu od 1885. do 1917. godine. Jaja jedino nisu rađena 1904. i 1905. godine tokom rusko-japanskog rata.

Izvor: Nova ekonomija