DA SE IZBEGNE HAOS

Zadrže li se turisti zbog fotografisanja predugo na označenim područjima gradića Portofino, mogli bi da plate novčanu kaznu u iznosu od 275 evra.

Gradske vlasti pitoresknog mestašca Portofino, omiljene turističke destinacije na italijanskoj rivijeri, donele su novo pravilo o zabrani dužeg zadržavanja u određenim delovima mesta, što je izazvalo nezadovoljstvo posetilaca, naričito onih koji bi svugde želeli da naprave selfije.

portofino

Reč je o mestima na kojima turisti imaju posebno dobar pogled na poznati zaliv, a neki su, prenosi Ansa, ovaj potez protumačili kao zabranu selfija.

Zadrže li se turisti zbog fotografisanja predugo na označenim područjima, mogli bi da plate novčanu kaznu u iznosu od 275 evra.

Gradonačelnik Portofina Mateo Vijakava, koji je potpisao uredbu, pojasnio da će se između centra mesta i plaža uvesti „crvene zone“, izvestila je Ansa.

Pojasnio je kako je to jedini način da se izbegne „anarhični haos“ koji se događa u srcu sezone zbog mnoštva turista koji se, da bi snimili selfije, duže zadržavaju na određenim mestima, ometajući pritom saobraćaj i blokirajući uske uličice ribarskog mesta s 500 stanovnika.

Pravilo je na snagu stupilo već tokom uskršnjeg vikenda i pojačanog priliva turista i biće na snazi do kraja oktobra svakodnevno od jutra do 18 sati.

Vest o novoj uredbi brzo se proširila. Izazvala je negodovanje, posebno britanskih medija, i podigla buru na britanskim društvenim mrežama.

Vijakava je ljutito reagovao na reakcije iz inostranstva.

„Nemojmo lupetati olako. Niko ovde nije zabranio selfije, pa čak i ako Englezi tako napišu, nema razloga da im poverujete“, kazao je gradonačelnik.

Pojasnio je da je uredbom zabranjeno samo okupljanje i duže zadržavanje u određenim delovima mesta iz bezbednosnih razloga.

Izvor: Index.hr