SVAKA ČAST!

Rajan Alshebl bio je jedan od stotine hiljada izbeglica koje su pobegle iz Sirije u Nemačku kada je kancelarka Merkel odlučila da 2015. otvori granicu zemlje.

Izbeglica iz Sirije Rajan Alshebl prvi put se susreo sa Nemačkom 2009. godine, gledajući fudbalske utakmice Bajern Minhena na televiziji u svojoj domovini.

izbeglica iz sirije

Nekoliko godina kasnije, tamo će potražiti utočište nakon što ga je građanski rat u njegovoj domovini naterao na beg.

Danas on nije samo nemački državljanin već je i izabrani gradonačelnik Ostelshajma, mesta od 2.500 stanovnika u blizini grada Štutgarta, što ga čini verovatno prvom sirijskom izbeglicom koji je izabran na javnu dužnost.

„To je liberalna zemlja. Ko god je spreman ovde nešto da radi, može dobiti priliku za to“, rekao je 29-godišnjak.

Alshebl, koji je u Nemačku stigao s 21 godinom sa grupom prijatelja, bio je jedan od stotine hiljada izbeglica koje su pobegle iz Sirije u Nemačku kada je tadašnja kancelarka Angela Merkel 2015. odlučila da otvori granicu zemlje.

Nakon što je naučio nemački, koji mu sada ide lakše od njegovog maternjeg arapskog, Alshebl je stažirao u gradskoj većnici Altengštet u blizini Ostelhajma, gde je prvi put mogao videti kako funkcionišu javne institucije.

Njegovo trogodišnje stručno obrazovanje za administrativnog referenta završilo je poslom u gradskoj većnici i jasnom vizijom za njegov sledeći cilj – postati gradonačelnik.

U nedelju je novi gradonačelnik koji izvorno dolazi iz južnog grada Švajde pobedio na opštinskim izborima sa 55,4 odsto glasova, u trci sa druga dva gradonačelnika.

Izvor: Radio Sarajevo