KOČE RAZVOJ

Za sada su stakla koja usporavaju kratkovidost prilično skupa, oko 180 evra, što je za gotovo 100 evra više u odnosu na klasična dioptrijska stakla.

Kratkovidost postaje sve učestalija u većini zemalja sveta i zato pojava dioptrijskih naočara koje koče razvoj ove očne bolesti kod dece budi nadu da će uskoro ovo oboljenje postati veoma retko.

kratkovidost

“Pre dve godine, učitelj našeg sina koji je tada imao 10 godina, obavestio nas je da Pol ne vidi slova i brojeve na školskoj tabli”, rekla je Karolina Bode, novinarka iz Nanta.

Optičarka kojoj je odvele svoje dete otkrila joj je da odnedavno postoje dioptrijske naočare koje mogu zaustaviti napredovanje kratkovidosti ili miopije, poremećaja vida kod kojeg su jasniji i izoštreniji bliži objekti, a udaljeniji mutni.

“Nakon godinu dana, rezultat je pozitivan jer se čini da mu se vid stabilizovao”, kazala je Karolina Bode.

Ta stakla koja “koče” kratkovidost prodaju se u Francuskoj već dve godine, a zapravo imaju dvostruko dejstvo. Ona koriguju vid dok istovremeno koče napredovanje kratkovidosti kod dece.

Naučna studija objavljena početkom aprila u žurnalu Scientific Reports pratila je tokom šest godina veliki broj dece koja su nosila stakla “Miyosmart” japanskog proizvođača Hoya.

Autori studije zaključili su da se zaista usporilo napredovanje kratkovidosti i da ne dolazi do velikog pogoršanja vida kada se prestanu nositi takve naočare.

Nekoliko kliničkih studija pokazalo je efikasnost stakla “Stellest” francuskog proizvođača Essilor Luxottica za koje kažu da su u proseku tokom tri godine izbegle gubitak više od jedne dioptrije kratkovidosti.

Oba proizvoda usporila su napredovanje miopije u proseku za 60 do 70 posto u odnosu na klasične dioptrijske naočare za kratkovidost kada se one nose 12 sati na dan.

Ta nova stakla donose nadu jer prema današnjim prognozama, polovina svetskog stanovništva biće kratkovida 2050. godine.

Naučnici se slažu da učestalosti kratkovidosti doprinosi vreme koje provodimo u zatvorenom prostoru, nedovoljno izlaganje prirodnom svetlu i preterano gledanje na blizinu.

Za sada su stakla koja usporavaju kratkovidost prilično skupa, oko 180 evra, što je za gotovo 100 evra više u odnosu na klasična dioptrijska stakla.

Izvor: N1