PRATI I UPOZORAVA

Tokom proteklih pet godina, kineski satelit Džangheng 1 je postigao brojna dostignuća.

Više od 1.800 godina nakon što je kineski pronalazač Džang Heng razvio prvi seizmoskop u istoriji, naučnici sada sprovode istraživanja o predviđanju zemljotresa koristeći satelit nazvan po njemu, piše agencija Sinhua.

džangheng

Lansiran u februaru 2018. godine, prvi kineski seizmo-elektromagnetni satelit, Džangheng 1, dizajniran je da uhvati elektromagnetne signale u svemiru, kao podršku za predviđanje zemljotresa, kao i praćenje i upozoravanje na vremenske prilike u svemiru.

„Tokom proteklih pet godina, satelit Džangheng 1 je postigao brojna dostignuća“, rekao je Šen Suhui, glavni naučnik satelitskog programa.

On je istakao najnoviji napredak ovog satelita na 35. nacionalnom simpozijumu o istraživanju svemira koji je nedavno održan.

Koristeći satelit, dobili smo globalne podatke o geomagnetnom polju i podatke o globalnom niskofrekventnom elektromagnetnom spektru i uspostavili dva modela za naknadno istraživanje podataka, dodao je on.

Predviđanje zemljotresa je oduvijek predstavljalo globalni izazov. Naučnicima je bilo teško da akumuliraju dovoljno slučajeva destruktivnih zemljotresa za prikupljanje statistike i da izvrše validaciju metoda i teorija predviđanja, objasnio je naučnik.

Izvor: Beta