IZVOD IZ STATISTIKE

Prema podacima platforme za pretragu i rezervaciju lekova, korisnici širom zemlje najčešće pretražuju lekove za dijabetes, antidepresive, epilepsiju, ali i preparate za hemoroide i mršavljenje.

Čak 24 odsto građana Srbije od medikamenata koje pretražuju, rezerviše lekove za dijabetes, dok njih 19 odsto pretražuje lekove iz kategorije antidepresiva.

pretražuju lekove

Sve učestalije respiratorne infekcije i druga hronična oboljenja, samo su neki od uzročnika nestašica lekova u apotekama širom zemlje.

Lekovi koje su korisnici interneta u Srbije najviše pretraživali od početka godine su „ozempic“ za terapiju dijabetesa, antidepresiv „actawell“, „eftil“ za epilepsiju, „roaccutane“ za tretman akni, krema za lečenje atopijskog dermatitisa „elidel“, antibiotik „rifamor“, antihipertenziv „nifelat“ i kortikosteroid „diprophos“.

„Građani se iz svih krajeva Srbije najčešće javljaju iz dva razloga. Sa jedne strane imamo nestašice lekova, zbog kojih traže informacije gde mogu da ih pronađu ili koja je adekvatna zamena, dok su sezonske teme drugi najčešći razlog njihovih poziva. Zanimaju ih saveti za spuštanje telesne temperature i lečenja prehlada zimi, najadekvatnije terapije za sezonske alergije u proleće, do preporuka za zaštitu od sunca i lečenja opekotina u letnjem periodu. Građani učestalo pitaju za informacije o adekvatnoj suplementaciji i prevenciji određenih stanja, što nam ukazuje na značajan porast svesti i edukacije o važnosti očuvanja zdravlja i dobrog imuniteta“, istakla je Mirjana Spajić, jedna od farmaceutkinja iz Apoteka.rs

Svetski dan zdravlja

Ovogodišnji jubilarni 75. Svetski dan zdravlja obeležava se, 7. aprila, pod parolom „Zdravlje za sve“. Ovim povodom, Svetska zdravstvena organizacija apeluje na značaj i unapređenje primarne zdravstvene zaštite, s obzirom na to da je pravo na zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava.

Danas, čak 30 odsto svetske populacije nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, što rezultira činjenicom da se gotovo dve milijarde ljudi širom sveta suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama u lečenju, posebno u najsiromašnijim zemljama.

Ovogodišnji Svetski dan zdravlja podseća na važnost solidarnosti, saradnje među državama i odlučnost u borbi za zdraviji i pravedniji svet.

Izvor: Beta