LENJA PITA SA MESOM

Lenja pita je obično poslastica sa jabukom ili višnjama, ali može da bude napravljena i sa mesom. Ova slana varijanta „lenjivice“ odličan je izbor za gurmane.

lenja pita sa mesom

Sastojci:

3 jaja
1 glavica crnog luka
1 svež kvasac
300 grama mešanog mlevenog mesa
100 mililitara mleka
100 mililitara ulja
pola kašike šećera
1 kašičica mešavine začina

Način pripreme:

U zagrejano mleko dodamo kvasac i mešamo dok se ne rastopi. U sud sa brašnom dodamo šećer, posolimo, dodamo jedno jaje, 100 mililitara ulja, mleko sa nadošlim kvascem, umesimo testo i ostavimo 30 minuta da naraste.

Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Posolimo, pobiberimo i promešamo. Kada luk omekša, dodamo mleveno meso, nanesemo mešavinu začina, promešamo i kada se meso proprži sklonimo tiganj sa šporeta. Dodamo preostala 2 jaja, pavlaku, posolimo, pobiberimo i promešamo.

Naraslo testo podelimo na dva jednaka dela. Od prvog dela testa, oklagijom razvučemo koru. Koru stavimo u nauljenu okruglu tepsiju prekrivajući stranične delove tepsije. Na koru nanesemo fil. Od drugog parčeta testa razvučemo koru kojom prekrijemo fil. Krajeve obe kore slepimo savijajući ka unutrašnjosti tepsije.

Na više mesta izbockamo pitu nožem, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo 60 minuta da naraste. Naraslu pitu poprskamo uljem i pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 210 stepeni.

Isečemo pitu na kocke i serviramo na tanjir. Na svako parče pite stavimo kuglu pavlake na koju nanesemo crvenu mlevenu papriku.

Prijatno!