ODBRANA IZ STRAHA

Nakon konstantnih verbalnih i fizičkih napada i pretnji, krađa šume i stoke naočigled monahinja ovog manastira, mati Ilarija i sestrinstvo moralo je da se brani i organizuje.

Mnoge srpske svetinje na Kosovu i Metohiji bile su meta albanskih terorista. Nasilja traju decenijama unazad, a o onim maltretiranjima tokom i pre NATO bombardovanja postoje razna predanja.

ilarija

Tako postoji i priča o mati Ilariji koja je jedan manastir branila svojim životom, sa sobom noseći – pušku. Prema priči, mati Ilarija provela je skoro 30 godina na Kosovu i Metohiji u manastiru Mušutište, a zatim je postala igumanija manastira Pokajnica. Manastir u Mušutištu je, nažalost, miniran 1999. godine i od njega je ostao samo zvonik.

Naime, nakon konstantnih verbalnih i fizičkih napada i pretnji, mnogobrojnih krađa šume i stoke naočigled monahinja ovog manastira, mati Ilarija i sestrinstvo moralo je da se brani i organizuje.

Monahinje u manastiru bile su u stalnom strahu od napada i silovanja pa je tako je mati Ilarija bila prinuđena da sa sobom uvek nosi pušku, naročito kada bi sa ostalim sestrama odlazila u polje da obrađuje zemlju.

Osim toga, može se slobodno reći da je svakodnevno branila manastir i monašku zajednicu u Mušutištu, te da je verovatno bila jedini i poslednji bedem odbrane. O njoj je avgusta 1980. godine snimljen i film, ali je zbog realnog oslikavanja stanja u Mušutištu bio zabranjen, i nije prikazivan sve do raspada Jugoslavije i rušenja manastira, navodi se u priči o njoj.

Dakle, ne postoje reči koje bi opisale hrabrost ove monahinje. Navodno, nije se bojala nikoga i ničega, a nekoliko puta je morala fizički da se obračuna sa „napadačima“. Tako je i provela 10 dana u zatvoru, jer je udarila šamar čoveku koji je psovao dok se bunila zbog prevelikog poreza.