CRNI PESAK I VISOKE STENE

Najlepša plaža na svetu nalazi se u Brazilu, ali najlepša u Evropi je na Islandu, a njena lepota ujedno je i opasna po život.

Tripadvisor je u sklopu svojih godišnjih nagrada Traveller’s Choice objavio listu najlepših plaža na svetu u 2023. godini, a najjači adut starog kontinenta kao najlepša našla se ona na Islandu koja je poznata po surovom okruženju i mračnim pričama.

najlepša plaža

Reynisfjara u Viku na Islandu proglašena je najlepšom u Evropi, ali ovo uopšte nije plaža na kojoj ćete uživati u sunčanju i kupanju.

Ova turistička atrakcija poznata je po crnom pesku koji je nastao izlivanjem lave u okean i okružena je visokim stenama, a jake morske struje uzrokuju talase visine do 40 metara.

Fanovi serije „Igra prestola“ prepoznaće je kao jednu od lokacija sa snimanja, a brojni turisti na ovoj plaži su izgubili živote pokušavajući da snime savršenu fotografiju.

Plažu zapljuskuju jaki talasi severnog Atlantika koji dolaze u nepredvidivim razmacima, a turisti koji se previše približe vodi rizikuju da ih talasi bace na stene, zbog čega je najbolje diviti se njenoj lepoti sa bezbedne udaljenosti.

Inače, prvo mesto na listi najlepših plaža sveta u 2023. zauzela je ona brazilska Baia de Sancho do koje se dolazi kamenim stepenicama, a krasi je savršen beli pesak i tirkizno more.

Među najlepšim plažama su i Eagle u Arubi, Cable Beach u Australiji, Grace Bay na ostrvima Turks i Caicos, Praia da Falesia u Portugalu, plaža Radhanagar u Indiji, Spiaggia dei Conigli na italijanskom ostrvu Lampedusi, plaža Varadero na Kubi i plaža Ka’anapali na Havajima.

Izvor: Index.hr