PILETINA U SOSU OD PAPRIKA

Pikantna i ukusna piletina u sosu od paprika može biti i predlog za svečani ručak, a može da bude i preporuka da piletinu spremite na nešto drugačiji način nego inače.

piletina u sosu

Sastojci:

1 pile od oko 1,5 kilogram
6 zelenih paprika
2 glavice crnog luka
peršun
40 grama paradajz pirea
1 kašika brašna
1 kašika mlevene crvene paprike
1,5 kašika mešavine začina
1 pileća kocka za supu
50 grama putera
4 češnja belog luka
100 mililitara kisele pavlake
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pile isečemo na parčad, posolimo, nanesemo mešavinu začina, pobiberimo i pržimo parčad piletine u gril tiganju na rastopljenom puteru i zagrejanom ulju.

U šerpu, sa oko 500 mililitara vode, stavimo kocku za supu. Glavice crnog luka i češnjeve belog luka sitno isečemo.

Proprženu parčad piletine izvadimo iz gril tiganja. Masnoću iz tiganja preručimo u šerpu na šporetu i stavimo isečen crni i beli luk da se prži. Kada luk omekša dodamo brašno i mešamo varjačom. Kada brašno porumeni dodamo mlevenu papriku, paradajz pire, sipamo supu, posolimo, pobiberimo, dodamo mešavinu začina i promešamo.

Zatim u šerpu dodamo parčad piletine, sitno isečen peršun i kuvamo 25 minuta. Paprike isečemo na duguljastu parčad, dodamo u šerpu i kuvamo još 15 minuta.

Rešetkastom kašikom vadimo parčad piletine iz šerpe i stavimo u dublju činiju za serviranje. U šerpu dodamo kiselu pavlaku i promešamo.

Do parčadi piletine serviramo prethodno skuvanu taranu. Parčad piletine prelijemo sosom iz šerpe. Dekorišemo listovima radiča, grančicama bosiljka i sitno isečenim peršunom.

Prijatno!