UKRŠTENA VRSTA

U povrtarstvu se sve brzo menja, a nove vrste povrća su stižu na naše tanjire. Bimi ili brokulini je za kratko vreme postala prepoznatljiva i tražena vrsta.

Sam naziv bimi potiče iz japanskog jezika i znači ukusan. Nastala je ukrštanjem brokolija i kailana, lisnatog povrća koje se koristi u kineskoj kuhinji.

bimi

Japanski naučnici su koristili tradicionalne tehnike ukrštanja kako bi stvorili ovo jedinstveno povrće. Polako osvaja Evropu i može se pronaći na tržištu Nemačke, Španije, Portugala, Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske.

Poseban ukus

Ono što bimi izdvaja od ostalog povrća je što se brzo priprema, termički obrađuje, a može da se jede i sirova. Nazivaju je superpovrćem, jer se odlikuje velikim sadržajem vitamina, mineralima i drugih materija korisnih za naše zdravlje.

Sadrži više od deset esencijalnih aminokiselina. U gastronomiji može da se priprema na različite načine, može se dinstati, kuvati, kuvati na pari, peći, roštiljati, od njega se pripremaju salate, sosovi.

Ima jedinstven ukus, koji podseća na ukus orašastih plodova. Odlično se slaže uz bilo koje meso ili ribu, a može biti i samostalno jelo.

Po izgledu je sličan brokoliju, ali cvetna glava nije kompaktna i ima dugačku, nežnu dršku. Potpuno je jestiv, jedu se drška i nežni cvetovi. Idealan je za sve vrste prehrana.

U 100 grama ima 35 kalorija.

Izvor: Agroklub