REČ PSIHOLOGA

Strogi roditelji mogli bi da prouzrokuju velike probleme kada je u pitanju mentalno zdravlje njihove dece, pokazuje studija.

Istraživački tim sa Floride otkrio je da su strogi roditelji, iz prvenstveno dobrih namera, svojoj deci uskraćivali neophodno vreme za igru i samostalno učestvovanje u različitim aktivnostima.

U velikoj analizi koja je sveukupno obuhvatala čak 80 studija, naučnici su otkrili da je deci ostavljeno manje vremena za samostalnu igru ​​od 1970-ih, što odgovara naglom porastu depresije i anksioznosti među decom mlađeg uzrasta u tom periodu.

Nedostatak nezavisne igre lišava decu prilike da izgrade karakter koji bi mogao da se bori sa životnim stresovima, koji je direktan izvor sreće, kažu istraživači.

„Roditelji su danas preterano podložni porukama o opasnostima koje bi mogle da zadese decu. Ali zapravo im je upravo sloboda potrebna kako bi odrasli u dobro prilagođene i uspešne pojedince sposobne da se brinu za sebe. Isto tako, kako deca odrastaju, sve je više prilika za samostalne aktivnosti koje im roditelji koji primenjuju strogo roditeljstvo često uskraćuju što, između ostaloga, utiče i na njihovo mentalno zdravlje“, rekao je dr Dejvid Bjorkland, psiholog sa Univerziteta Florida Atlantik koji je vodio istraživanje.

On je takođe dodao da „deca moraju da se nauče da se efikasnije nose sa stvarnim svetom“.

U meta-analizi objavljenoj u časopisu „Journal of Pediatrics“ istraživači su otkrili da se deca sada odgajaju uz manje vremena za igru.

Kako su dalje objasnili, SAD se suočava sa eksplozijom problema sa mentalnim zdravljem među mladima, a stope anksioznosti i depresije dosežu najviši nivo do sada.

Izvor: Index.hr