PTICE U SMOKINZIMA

Svetski dan pingvina obeležava se svake godine 25. aprila, a ustanovljen je u čast adelijskih pingvina sa Antarktika, simpatičnih ptica “sa crno-belim frakom” koje u ovo vreme migriraju.

Danas proslavljmo dan pingvina, dobrodušnih bića sa juga Zemljine polulopte, koji spadaju među najpožrtvovanije roditelje u životinjskom carstvu, a ujedno i strepimo nad njihovom sudbinom ugroženih vrsta.

dan pingvina

Svetski dan pingvina obeležava se svake godine 25. aprila.

Ovaj dan ustanovljen je u čast adelijskih pingvina sa Antarktika, simpatičnih ptica “sa crno-belim frakom” koje u ovo vreme migriraju.

Pingvinski rođendan osmišljen je na stanici McMurdo, u američkom istraživačkom centru na ostrvu Ros, gde su istraživači otkrili da adelijski pingvini počinju seobu oko ovog dana svake godine. Tako je i počelo obeležavanje Svetskog dana pingvina, kao način da se podigne svest o ovim pticama koje ne lete. Dan pingvina podstiče ljude da nauče više o njima, opasnostima sa kojima se susreću, njihovom okruženju i doprinosu koji daju životnoj sredini.

Međunarodna unija za zaštitu prirode deset od 17 vrsta pingvina smatra ugroženim ili ranjivim, a tri se definišu skoro ugroženim.

Pingvini provode tri četvrtine života na moru i u pogledu nabavke hrane se oslanjaju na okeane.

Globalni problemi prekomernog ribolova i zagađenja, uključujući izlivanje plastike i nafte, stvaraju realnu i veliku pretnju njihovom ekosistemu.

Oni se razlikuju po veličini, veoma su prilagodljivi vodenom životu, imaju krila koja su evoluirala u peraje i odlične plivačke sposobnosti. Oni su “maskirani”da bi se zaštitili od predatora, a njihovo sjajno perje zadržava vazduh i toplotu.

Pingvini su nastanjeni po celoj južnoj Zemljinoj hemisferi, od Antarktika do ostrva Galapagos.

Poznati su po poduhvatima izleganja pilića, simpatičnom geganju i neverovatnom instinktu za preživljavanje kao što je blisko okupljanje u jatu koje im pomaže da se zagreju u ledenim zimskim danima.

Izvor: Telegraf.rs