SVINJSKO PEČENJE „FORTE“

Praznička trpeza ne može se zamisliti bez mesa, pa je naš predlog za ovaj vikend svinjsko pečenje „Forte“. Hrskavo, ukusno i savršeno!

pečenje forte

Sastojci:

1 kilogram svinjskih šnicli
500 grama svežih šampinjona
100 grama lenti dimljene slanine
200 mililitara kisele pavlake
2 kašike senfa
350 mililitara crvenog vina
2 kašičice belog luka u prahu
2 češnja belog luka
1 jaje
1 kocka za supu
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U sud stavimo jednu kašiku senfa, beli luk u prahu, sipamo 200 mililitara crvenog vina, posolimo, pobiberimo i promešamo. Marinadom prelijemo šnicle i ostavimo da odstoje 1-2 sata.

U šerpu sa oko 300 mililitara vode stavimo kocku za supu. Šnicle izvadimo iz marinade i njima prekrijemo dno nauljene keramičke posude za pečenje. Premažemo šnicle preostalim senfom. Poređamo preostale šnicle. Na šnicle nanesemo isečen beli luk, sipamo preostalo vino i supu. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Izvadimo posudu iz rerne, na meso poređamo lente slanine, vratimo u rernu i pečemo još 30 minuta na istoj temperaturi.

Šampinjone isečemo na listove i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju, posolimo. U sud polupamo jaje, dodamo pavlaku i izmutimo žicom za mućenje.

Kada se šampinjoni isprže dodamo pavlaku sa jajetom, mešamo žicom za mućenje i kada sos dobije potrebnu gustinu sklonimo tiganj sa šporeta.

Na tanjir serviramo svinjsko pečenje „Forte“, a do njega prethodno obarenu mešavinu povrća. Na pečenje nanesemo sos iz tiganja i dekorišemo grančicama celera i polukrugovima paradajza.

Prijatno!