TAVA SA BELIM VINOM

Nema toga ko ne voli da se za ručak posluži hrskavim pečenim mesom, jer je užitak za stomak zagarantovan. Tava sa belim vinom je upravo takav specijalitet koji se pravi od svinjske krtine.

 

Sastojci:

1 kilogram svinjske krtine
200 mililitara belog vina
500 grama seckanih mariniranih šampinjona
200 grama kačkavalja
400 grama šargarepe
4 paradajza
200 mililitara vode
2 glavice crnog luka
peršun
300 mililitara kisele pavlake
2 kašike mešavine začina
4 češnja belog luka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Šargarepe isečemo na sitnu parčad i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Glavice crnog luka sitno isečemo i pržimo u drugom tiganju na zagrejanom ulju.

Meso isečemo na kocke i kada luk omekša dodamo u tiganj. Paradajze isečemo na sitne kocke i kada šargarepa omekša dodamo u tiganj. Kada meso pobeli u tiganj dodamo šampinjone, posolimo, pobiberimo, nanesemo mešavinu začina i promešamo.

Beli luk i peršun sitno isečemo i dodamo u tiganj sa šargarepom i paradajzom. Zatim dodamo pavlaku, sipamo belo vino, posolimo, pobiberimo, nanesemo mešavinu začina i promešamo.

Sadržinu iz tiganja sa mesom nanesemo u vatrostalnu posudu. Dodamo i sadržinu iz tiganja sa šargarepom. Sipamo vodu, stavimo posudu u rernu i pečemo 90 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Izvadimo posudu iz rerne i nanesemo krupno izrendan kačkavalj. Vratimo posudu u rernu i pečemo još 10 minuta na istoj temperaturi. Jelo serviramo na tanjir ukrašen listovima crvene marule. Dekorišemo mladim lukom, kriškama paradajza i grančicom francuskog peršuna.

Prijatno!