IZNENAĐENJE ZA FANOVE

Sada će kaseta Bitlsa stara 60 godina biti obnovljena i dostupna za slušanje. Postoji nada da će uz pomoć moderne tehnologije biti popravljen kvalitet zvuka.

Prošlonedeljno otkriće snimka sa jednog od ranih koncerata britanskog benda „Bitls“ iz 1963. godine u privatnoj školi Bakingemšir izazvalo je oduševljene kod muzičkih eksperata i fanova.

kaseta bitlsa

Sada će kaseta Bitlsa stara 60 godina biti obnovljena i dostupna za slušanje, prema Samiri Ahmed novinarki „BBC“ koji je otkrila priču.

Nekadašnji đak koji je snimio traku, Džon Blumfild, nada se da će uz pomoć moderne tehnologije biti moguće popraviti kvalitet zvuka.

„U toku su razgovori o tome kako da se kaseta očisti i da bude deo nacionalne kulturne institucije. Džon smatra da ne bi trebalo da završi u privatnom vlasništvu nekog pojedinca“, rekla je Ahmed za londonski „Obzerver“.

Blumfild je sa 15 godina bio stejdž menadžer na koncertu u školskoj hali u selu Stouv 4. aprila pre 60 godina, kada je postavio mikrofon ispred bine, ali pošto je kvalitet snimka bio loš, odložio je kasetu u arhivu i držao do sada, dok je, u međuvremenu, popularnost liverpulskog benda rasla.

Najupečatljivija među otkrićima na snimku, koja je prvi put otkrivena u celosti, je lista pesama.

Detalji poput ovih bacaju novo svetlo na muzički napredak benda u trenutku kada su bili na vrhuncu slave.

Na listi pesama našle su se neke američke ritam i bluz pesme, koje su u to vreme mladi članovi benda uvežbavali.

Izvor: Tanjug