OPTIČKA VARKA

Za velike rase pasa obično se smatra da su agresivnije, zbog veličine koja je na oko vidljiva. Međutim, to je daleko od istine.

Neke od najvećih pasmina ujedno su i najnežnije i najumiljatije vrste pasa, zbog čega su idealni kao kućni ljubimci za porodice s decom.

velike rase

Ovo je 5 najnežnijih velikih rasa pasa.

Bernski planinski pas

Rasa koja potiče iz Švajcarske uzgajana je za fizički rad. To znači da ih je lako dresirati, a veoma su umiljati. Uživaju da provode vreme s ljudima, a svoje vlasnike obasipaju odanošću i ljubavlju.

Bernardinac

Najbolje ga se sećamo iz filma Betoven. Rasa izrazito mirne naravi, uzgajana za spasavanje ljudi iz lavina. Ima ogromno telo i snažnu narav. razigrani su i posesivni, ali pravilna dresura spreči će ih da idu u ekstreme s tim svojim navikama.

Doga

Doge mogu da porastu do 75 centimetara i dostignu težinu od oko 70 kilograma. Iako izgledaju zastrašujuće, zapravo su vrlo umiljate i nežne naravi, zbog čega su idealne za decu. Pored toga, prijateljski su raspoložene i prema drugim životinjama.

Engleski mastif

Visok između 68 i 80 centimetara i težak od 60 do čak 100 kilograma, vrlo je blage i mirne naravi, ali strahovito zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Oštrinu će pokazati tek kad se oseti ugroženim.

Engleski kratkodlaki hrt

Ova rasa pasa je jedna od najbržih na svetu, jer je uzgajana za lov i trke. Međutim, iznenađuje činjenica da je engleski kratkodlaki hrt po svojoj naravi izrazito lenj i više voli da se odmara nego da trči. Poslušan je, ali vlasnicima se savetuje oprez ukoliko se nalazi među manjim pasminama.

Izvor: Srbija danas