LEPA ZA OKO, NEPOŽELJNA ZA STOMAK

Nezdrava hrana je često dizajnirana da bude primamljiva kroz kombinaciju faktora, uključujući njihov ukus, izgled i marketing.

Nezdrava hrana je termin koji se koristi za opisivanje hrane koja sadrži mnogo kalorija, nezdravih masti, šećera i veoma malo hranljivih materija. Ova hrana se često obrađuje, pakuje i prodaje na način koji je čini zgodnom, ukusnom i privlačnom.

nezdrava hrana

Neki primeri nezdrave hrane su burgeri, pomfrit, čips, grickalice, slatkiši, zaslađena pića, peciva, prerađeno meso…

Konzumiranje prevelikih količina nezdrave hrane može doprineti nizu zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, bolesti srca i druge hronične bolesti.

Važno je da ograničite unos nezdrave hrane i da se odlučite za uravnoteženu i raznovrsnu ishranu koja uključuje puno voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina kako biste podržali optimalno zdravlje.

Izgled

Nezdrava hrana je često dizajnirana da bude primamljiva kroz kombinaciju faktora, uključujući njihov ukus, izgled i marketing.

Evo nekoliko razloga zašto nezdrava hrana može biti tako primamljiva:

  • Visok sadržaj masti, šećera i soli

Nezdrava hrana često sadrži mnogo masti, šećera i soli, što može stimulisati centre zadovoljstva u našem mozgu i naterati nas da žudimo za više.

  • Pojačivači ukusa

Mnoga nezdrava hrana napravljena je tako da ima jak „profil“ pojačivača ukusa, kao što je mononatrijum glutamat i drugi aditivi koji mogu učiniti njihov ukus privlačnijim.

  • Tekstura

Tekstura nezdrave hrane, poput hrskavog čipsa ili kremastog sladoleda, može biti prijatna i primamljiva za jelo, ali i za oko.

  • Dostupnost

Nezdrava hrana je često zgodna za poneti i lako je dostupna, što je čini lakom za konzumiranje u pokretu.

  • Marketing

Ova hrana često se reklamira na način da izgleda zabavno, uzbudljivo i poželjno, sa jarkim bojama, privlačnim sloganima i preporukama slavnih.

Kako joj odoleti?

Odupiranje nezdravoj hrani može da bude izazov, posebno kada je lako dostupna i često reklamirana na način da izgleda zabavno i privlačno.

Međutim, uz neke strategije i pažljivost, moguće je odupreti se iskušenju nezdrave hrane.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se oduprete nezdravoj hrani:

  • Planirajte unapred

Ako znate da će vas nezdrava hrana dovesti u iskušenje, planirajte unapred tako što ćete sa sobom poneti zdrave grickalice ili obroke. Na ovaj način ćete imati zdravu opciju za kojom ćete posegnuti kada ogladnite.

  • Jedite polako i pažljivo

Obratite pažnju na znake gladi i sitosti i jedite polako, uživajući u svakom zalogaju. Ovo vam može pomoći da se osećate zadovoljnije sa manje hrane i može smanjiti želju za nezdravom hranom.

  • Držite zdrave opcije pri ruci

Neka vam zdrave grickalice i obroci budu dostupni kod kuće i na poslu, tako da je manje verovatno da ćete posegnuti za nezdravom hranom kada vas napadne glad.

  • Izbegavajte okidače

Identifikujte šta izaziva vašu želju za nezdravom hranom – bilo da je u pitanju stres, dosada ili određeno doba dana, pa pronađite zdrave alternative za rešavanje ovih okidača.

  • Potražite podršku

Zatražite pomoć prijatelja ili članova porodice koji dele vaše ciljeve zdrave ishrane ili potražite podršku od zdravstvenog radnika ili nutricioniste koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu.

Zapamtite, u redu je povremeno uživati u nezdravoj hrani, ali umerenost je ključna. Odlukama zdravijeg izbora većine vremena i vodeći računa o svojim navikama u ishrani, možete se odupreti iskušenjima nezdrave hrane.