ISKUSTVO POUČAVA

Hoćete li se razboleti ako izađete bez jakne? Da li pileća supa zaista pomaže? Stručnjaci su naveli koji su to saveti baka i deka koje vredi slediti.

Mnoge porodice imaju svoje načine da održe dobro zdravlje. U stvari, za mnoge ljude, ova verovanja su podržana naukom, čak i kada to nije slučaj. Međutim, saveti naših baka i deka o zdravlju mogu biti od izuzetne važnosti.

saveti baka

Ovi koncepti se razlikuju od porodice do porodice i od kulture do kulture, ali svi imaju isti cilj na umu – održavanje zdravlja.

I dok mnoge izreke nisu tačne, bar iz istraživačke perspektive, neki uobičajeni saveti kako da prebolite prehladu ili kako da sprečavite druge vrste bolesti, legitimne su.

Jedite pileću supu kada ste bolesni

Stručnjaci kažu da postoji razlog zašto je pileća supa isproban i pravi obrok kada smo bolesni.

„Tople supe će vas hidrirati, imaju soli u sebi, tako da imaju i elektrolite. Osim toga one će vas i zasititi, kada ne možete da jedete jaču hranu“, rekao je dr Džon Šuman, izvršni medicinski direktor u „Oak Street Health“, u Oklahomi.

Bilo je nekih studija koje kažu da pileća supa može da pomogne da brže prebolite prehladu, rekao je dr Džoš Septimus, internista iz Metodističke bolnice u Hjustonu.

Nije sasvim jasno zašto bi pileća supa mogla da bude lekovita, ali to može da ima veze sa antiinflamatornim svojstvima njenih sastojaka. I neka istraživanja kažu da pileća supa poboljšava protok sluzi, rekao je dr Septimus.

Osim ovog istraživanja, pileća supa je pored mesa „bogata povrćem, a samim tim i vlaknima i takođe obezbeđuje hranljive materije“, rekla je dr Aleks Mizes Malčuk, medicinski direktor u „One Medical“ u Severnoj Karolini.

Operite ruke pre jela

U doba kovida-19, ne bi trebalo da bude iznenađenje da je pranje ruku dobar način da ostanete zdravi. Zbog toga ne treba da čudi da je savet koji ste godinama slušali da operete ruke pre nego što sednete za sto, potpuno validan.

Prema mišljenju dr Malčuka, pranje ruku pre jela smanjuje rizik od fekalno-oralne kontaminacije i takođe oslobađa od drugih zaraznih kapljica koje bi mogle da se nađu na vašim rukama.

Provetravajte dom

Ventilacija je dobar način da izbacite čestice virusa iz vašeg doma, što je postalo očigledno tokom pandemije.

„Sa pojavom kovida ventilacija je postala veoma važna, mislim da smo to naučili na teži način“, rekao je dr Šuman.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

To znači da je savet vaše bake i dede da provetrite svoj dom savršeno razuman i može da vam pomogne da ostanete zdravi.

Pored toga, otvaranje prozora kada koristite jake hemikalije ili čak kuvate na plinskom šporetu može da pomogne u smanjenju zagađivača u prostoru u kome boravite.

Međutim, postoji potencijalna negativna strana ovoga, istakao je dr Septimus.

„Da, to može da smanji količinu virusa u kući, ali će takođe značajno povećati broj alergena“, smatra doktor.

Ako neko u vašem domaćinstvu ima alergije, možda ćete biti pažljiviji pri otvaranju prozora. Pored toga, „to će zavisiti i od kvaliteta vazduha“, rekao je dr Septimus.

Izlazite napolje svaki dan

Od pojave televizije, mobilnih telefona i druge tehnologije, manje smo napolju ― što nije bio slučaj u ranijim generacijama.

Verovatno ste čuli da vam stariji član porodice govori (ili deci u vašoj porodici) da izađete napolje i udaljite se od ekrana televizora ili mobilnog telefona. Ovaj savet je vredan, kažu stručnjaci.

Prema mišljenju dr Septimusa, provođenje vremena na sunčevoj svetlosti može da smanji stres i depresiju. Zdravstveni izveštaj sa Harvarda otkrio je da 21-minutna šetnja smanjuje rizik od srčanih bolesti za 30 odsto.

Dovoljno spavajte

Verovatno ste svesni prednosti doslednog, kvalitetnog sna. Ljudi generacijama preporučuju dobar san u borbi protiv bolesti, a stručnjaci kažu da je ovo još jedan tačan savet koji se prenosi sa kolena na koleno.

„Loše navike spavanja povezane su sa lošijim zdravljem, uključujući gojaznost, poremećaje raspoloženja i kardiovaskularne bolesti“, istakao je dr Malčuk.

Izvor: N1