ŽENO, DIVNA SI

Prvo, budite sretne, i zadovoljne, korak po korak, izbjegavajte internet, brze dijete, različite savjete, i tako dalje. Slušajte samo sebe…

Tvoje tijelo je tvoj hram. Nisi više zadovoljna u tvom svom „hramu“, nakupilo se salo, celulit na svaki dio tijela. Gledaš se ujutro u ogledalo, radije bi da ga nema. Nisu se kilogrami skupili preko noći, osim ako nije hormonski disbalans ili nešto slično većini slučajeva to su kilogrami koji se vuku po dvadeset, trideset, kod nekih žena možda i više godina.

Piše: Žana Alpeza

žana alpeza

Kako ne uspijevam skinuti kilograme, koliko puta samo prođe kroz glavu po danu? Još kada gledam nove trendove ovih mršavica, zategnutih tijela, isklesani. Tvoje najveće spokojstvo je obući trenirku i zavući se u kauč.

Dok si ti sa grickalicama i sa daljinskim upravljačem na kauču, trenirka te čini sretnom, tamo vani druge žene izlaze, provode se, uživaju to te ubija kad razmišljaš o tome, i utjehu pronalaziš u par metara frižideru, gdje unosiš još slatkiša čega već ne.

divna si

Iskreno, kao netko tko piše ovaj članak, vidjela sam na stotine žene koje bolje nose svoj višak kilograma, i sretnije su, negoli one mršavice koje jedan zalogaj kolača mogu pojesti barem za blagdan. I nekako ove „punaškije“ žene mi prenose dobre vibre, i pozitivu, dok sjednem sa mršavicama, te ne smiju ni pogledati kolač-barem tako su one to zamislile. Nema ničega lošega u tome što imate višak kilograma, sve dok Vas ne počne jednog dana smetati, prvo zdravstveno, onda da osjetite onaj „odušak“ da se osjetite ponovno kao „žena u haljini“ i štiklama za kojoj pogledi zastaju. E, upravo tada počinje problem za Vas, prvo za psihu pa za tijelo.

Koji su to neki od razloga zbog kojih se emocionalno prejedate?

– traume…one nisu od jučer. Traume možemo identificirati daleko natrag u djetinstvo. Postoje razne vrste traume. Neke recimo smo zaključali u našoj psihi jer su nam roditelji, susjedi, rodbina, vršnjaci i slično stalno nabacivali “ ona mala bucka“. Tada u to vrijeme kao mala djevojčica ste bili malo podeblji, ali kako ste rasli i razvijali se tako su i kilogrami spadali. Ali, ono najvažnije ostalo je u „podsvjesnom“ dijelu mozga „ona mala bucka“ koja čini Vam se nikada neće biti vitka.

– kriva je genetika…krivo, krivo i opet krivo. Tisuću ste puta čuli rečenicu “ u našoj obitelji svi smo pomalo krupniji“. Može biti dio genetike, no sjetite se bake, kako je izgledala mršavo- postavlja se pitanje gdje je tu genetika? Ne možemo naravno zakopati naše gene, ali isto tako ne trebamo sebi, kao i drugima govoriti „kriva je genetika“. Osvijestiti taj dio je jako važno za proces mršavljenja.

– udaja, razvod…i jedno i drugo je stres kako za psihu tako i za tijelo. Vidjeli ste u romantičnim filmovima djevojka koliko ulaže sebe, energije, snage da sve bude onako kako je zamislila za vjenčanje. I desi se da se nešto „izjalovi“, pa ona počne „šiziti“, i trpa u sebe ogromne količine kalorija. Isto vrijedi i za razvod braka, samo što je ovo tamnija strana, izrazito velik broj žena nakon razvoda se udeblja, tražeći u hrani utjehu. Naravno to nije rješenje, nomedjutim to je teško razdoblje za svaku ženu, i svakako je bolje potražiti pomoć i potporu psihoterapeuta.

– trudnoća…naravno prelijepa vijest i najljepši doživljaj je postati majka. Nije svaka žena u trudnoći ista po pitanju unosa hrane. U vrijeme trudnoće žena treba da jede za dvoje…sada kažu da ne treba. Vidjeli smo ovih mršavica iz svijeta mode, glume i slično da ne dobiju veći broj kilograma, i nekako poslije poroda, to olako skinu. Ona koja mi pada prva na pamet je Heidi Clumm. Mislim da je nakon dva mjeseca nakon poroda obukla kupaći Victoria’sSecret i na modnu pistu. Dobro, ovdje je ipak riječ o nekome tko ima oko sebe desetine ljudi koji joj pomažu, a tko će onoj ženi sa sela pomoći. Drugi tip žena dobije puno kilograma u trudnoći, pri porodu izgube jedan dio, no medjutim ostane godinama nakupljeni dio koji nikako da spadne.

– obiteljsko nasilje..puno žena prolazi kroz obiteljsko nasilje. Ovo je jedan oblik koji može biti emocionalno, verbalno, fizičko nasilje. Jako težak proces u životu žene koja ima muža ili partnera koji zlostavlja svoju partnericu, to jest suprugu. Zbog djece, zbog mira u kući, i tako dalje ženama svaki dan podnositi nasilje je pakao. Rijetko izlazi iz kuće, ogorčena je, nezadovoljna, frustrirana, i jedan najteži oblik lako zbog svakodnevnog zlostavljanja je sklona raznim psihosomatskim bolestima. I u ovim slučajevima žene su sklone da uzimaju veće količine hrane, koja joj pruža utjehu. I kada uzme taj komad torte iz frižidera lakše se osjeća.

I imamo još puno razloga do kojih dolazi do emocionalnog prejedanja. Prvo, ne bacajte slatkiše ako ste odlučili npr. izbaciti iz prehrane. Neka Vam budu pred očima da se suočite sa tim, jer kad odete u trgovinu, na svakom koraku su slatkiši. Osvjestiti svoj problem, nije on u slatkišima, niti gaziranim sokovima, visokokaloričnoj hrani i slično, već je u Vašem osvještavanju da su neki od gore navedeni razloga ili neki drugi uzrok vašim prekomjernim kilogramima.

Prvo, budite sretne, i zadovoljne, korak po korak, izbjegavajte internet, brze dijete, različite savjete, i tako dalje. Slušajte samo sebe, Vaš unutarnji glas, polako s vremenom smanjujte unos kalorija, proučite koja namirnica ima nutritivnu vrijednost, počnite sa laganim šetnjama, brzom hodanjem, pa nastavite bržim tempom.

Zapamtite Vaše tijelo je Vaš hram. I odnosite se prema njemu kao prema svili i kadifi.