DUGOROČNA UŠTEDA NOVCA

Uzgoj neke vrste povrća može vam omogućiti uštedu novca, ali i da jedete zdravije plodove od onih koje možete da nađete u prodavnicama.

Organske vrste voća i povrća postaju sve popularnije poslednjih godina, jer potrošači traže zdravije mogućnosti od onoga što im se nudi na tržištu. Osim što je kvalitetnija od konvencionalnih poljoprivrednih proizvoda, organska hrana se uzgaja bez upotrebe hemijskih pesticida koji su veoma štetni po ljudsko zdravlje.

vrste povrća

Međutim, organska hrana nije jeftina i vremenom vam može ozbiljno „isprazniti novčanik“. Dobra stvar je da je lako uzgajati sopstvenu organsku hranu kod kuće. Osim što štedite novac, jedete zdravu, domaću hranu.

Možemo izdvojiti četiri vrste povrća koje će vam dugoročno uštedeti novac ako ih sami uzgajate.

Zelena salata

Zelena salata pruža obilan rod tokom cele sezone rasta. Izuzetno je isplativ, jer jedno pakovanje semena može pružiti dovoljno salate i do pet meseci. Dakle, kada uzmete u obzir troškove kupovine sveže zelene salate svake nedelje, shvatićete da zapravo možete uštedeti mnogo novca uzgajanjem sopstvenih zaliha ovog povrća.

Imajte na umu da je sorte zelene salate bez glavice mnogo lakše uzgajati od sorti sa glavicom. Da biste je ubrali, samo isecite spoljne svežnjeve lišća i berba na ovaj način omogućava biljci da ona nastavi da raste.

Sve dok je vreme relativno blago, zelena salata nastavljaju da proizvode zdravo i ukusno lišće. Zelena salata je usev karakterističan za hladnu sezonu, tako da u većini područja najbolje uspeva na proleće i jesen.

Paradajz

Paradajz je idealan za male bašte jer raste vertikalno. Biljkama će trebati tri meseca da sazru, a paradajz će nakon toga nastaviti sa proizvodnjom do kraja sezone. Povrh ovog relativno brzog perioda rasta, biljke paradajza mogu da proizvode svež plod i do šest godina ako se pravilno neguju.

U čeri paradajzu, koji pruža ranu berbu, najbolje je uživati kao zdravu grickalicu sa kriškama drugog svežeg povrća. Veći plod paradajza najbolje je koristiti za konzerviranje i pravljenje sosova. Imati paradajz pri ruci zimi takođe vam može uštedeti novac, jer njegova cena obično raste tokom hladnijih meseci.

Boranija

Boranija je mnogo plodnija od prosečnog baštenskog useva. Obično daje do pet kilograma ploda za svaki red od tri metra leje koju posadite. Poput paradajza, boranija takođe raste vertikalno na rešetki.

Ovo povrće je potrebno posejati samo jednom i nastaviće da proizvodi jestive mahune tokom cele vegetacije. Sadite boraniju u proleće uz grmlje koje raste blizu zemlje. Dok vaša boranija završi sa proizvodnjom mahuna, ona će već biti spremna za žetvu.

Špargla

Treba da budete strpljivi ako želite da uzgajate šparglu, jer njeno sazrevanje može potrajati i do dve godine. Ipak, to će vam se finansijski isplatiti. Svaka biljka špargle može da proizvodi pritke ovog povrća i do neverovatnih 20 godina.