NEGA TELA

Vremenski uslovi, temperatura i vlaga utiču na to kako će vaša krema za lice da deluje i kako će koža na nju da reaguje.

Nakon kupovine nekoliko krema za lice, najpre ste bili zadovoljni, ali odjednom, nakon nekoliko nedelja, kao da nemaju nikakvo dejstvo? Ovo su razlozi!

krema za lice

Krema za lice sastavni je deo svakodnevne nege, pomaže da koža bude hidrirana, „bori“ se protiv nečistoća, bubuljica ili sitnih bora. Ali, ponekad nam se čini da je delovala, a da više ne deluje na našu kožu. Evo objašnjenja stručnjaka zbog čega je tako!

1. Navikli ste se na efekte

Kada počnemo da koristimo novu kremu, verovatno ćemo primetiti da je koža lepša, zategnutija ili da problemi nestaju, ali ćemo se na taj efekat i navići.

„U prvim nedeljama korišćenja efekat je najjači, jer se koža prilagođava novim sastojcima. Nakon toga, promena će biti manje ‘dramatična’ zbog čega ćete možda misliti da je krema prestala da deluje“, objašnjava dermatolog Vanita Ratan.

2. Koža se stalno menja

Ne radi se samo o procesu starenja, već i godišnjim dobima.

„Vremenski uslovi, temperatura i vlaga utiču na to kako će koža izgledati i reagovati na kremu. Suva, dehidrirana koža neće na isti način primati aktivne sastojke kao koža tokom proleća. Nagomilane suve ćelije biće kao barijera i aktivni sastojci neće moći da prodiru do dubljih slojeva“, kaže dermatolog Ava Šabman.

3. Istekao je rok

Posebno sa skupim kremama, izazov je kako da duže potraju. Zbog toga nekad „razvučemo“ jedno pakovanje i duže nego što bi trebalo, pa aktivni sastojci više ne daju efekta.

4. Ne stavljate je pravilno

Krema se stavlja na sveže umiveno, pažljivo osušeno lice. U suprotnom, bilo kakva barijera sprečiće da aktivni sastojci prodru u kožu.

5. Koristite drugi proizvod koji poništava dejstvo

Nismo svi dermatolozi, pa možda i ne znamo da neki aktivni sastojci mogu međusobno da se poništavaju.

Ako imate kremu sa antioksidantima, nemojte koristiti i drugi proizvod koji sadrži kiseline ili benzoil peroksid. Ukoliko je u pitanju tretman za akne koji morate naneti, sačekajte desetak minuta između nanošenja kako bi prvi sloj mogao da proradi, pre nego što nanesete drugi.

Izvor: Mondo