KINESKA METODA

Prema drevnoj kineskoj medicini, određeno mesto na licu gde se javi akna povezano je sa nekim zdravstvenim problemom. Mesto bubuljice koja se pojavi na licu zapravo je simptom izvesne tegobe ili bolesti, jer prema principima kineske metode akupunkture, svako područje na ljudskom licu odgovara različitim organima u telu.

 

Veći deo bubuljica koje se jave na licu upućuje na lošu ishranu i nezdrave navike u vezi sa njom, ali i na ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti srca, pluća, bubrega ili jetre.

mesto bubuljice

Kinezi nam, osim određivanja tegoba koje su povezane sa mestom na kom se javila bubuljica, daju i savete o tome kako ih je moguće ukloniti i na šta posebno treba obratiti pažnju.

Saznajte šta sve bubuljice mogu da otkriju o vašem zdravlju!

Gornja polovina čela

Ako vam se akna pojavila na gornjoj površini čela, tradicionalna kineska medicina kaže da ste verovatno suočeni sa poremećajem lošeg varenja ili bešike. To se dešava usled velikog nakupljanje toksina kada se hrana nedovoljno dobro vari i simptomi se javljaju u vidu bubljica na gornjem delu čela. Da biste to izbegli, pijte što više vode – od 8 do 10 čaša dnevno, kako bi toksične materije efikasno izašle iz organizma. Takođe, treba izbegavati jesti šećere i masne proizvode, a konzumirati više svežeg voća i povrća uz dosta tečnosti koje su bogate antioksidantima, kao što su zeleni čaj ili voda s limunom.

Donja polovina čela

Neaktivnost, slaba ishrana, psihički i fizički stres neizmerno utiču na srce i njegov rad. Ako je organ koji pumpa krv po celom telu uznemiren, verovatno će vam to saopštiti akna koja će se pojaviti  u predelu čela iznad obrva. Ukoliko se ovaj problem ne rešava, svi delovi tela to će trpeti. Zbog toga su redovni aerobni trening, zdrava ishrana i uzdržavanje od stresnih situacija glavni koraci ka rešenju ovog problema, pa će i akne sa donje čeone polovine lica uskoro nestati.

Uši

Ako primetite velike i bolne bubuljice u ušima, dalekoistočna medicina smatra da to podrazumeva određene probleme sa bubrezima. Ovi problemi su uglavnom uzrokovani dehidracijom ili nedovoljnim konzumiranjem tečnosti. Upotreba prevelike količine soli i kafe su jedan od vodećih faktora koji uslovljavaju probleme sa bubrezima.

Područje između obrva i očiju

Jetra može biti u opasnosti ukoliko se masne akne jave u predelu između očiju i obrva. Izbegavajte šećer, mlečne proizvode i masnu hranu, a takođe smanjite i unos alkohola. Grickanje kasno uveče i pred spavanje takođe doprinosi ovom problemu. Kinezi kažu da se on može rešiti zdravom ishranom, tako što se u nju uvedu namirnice poput grejpfruta, zelenog čaja, cvekle, šargarepe, belog luka i limuna.

bio calendula

BioCalendula je nevenova krema za svakodnevnu negu i zaštitu kože – KLIKNI na sliku i NARUČI

Gornji deo obraza

Ako primetite pojačane kapilare, akne i upaljenost u predelu gornjih obraza, onda se prema kineskoj medicini verovatno suočavate sa plućnim problemima. Pušenje, alergije, astma, zagađen vazduh i plućne infekcije su faktori koji čine da pluća teže funkcionišu. Dakle, prestanite s pušenje niti budite u prostoriji gde se puši, jer pasivno pušenje može uticati na pluća jednako, ako ne i više od aktivnog pušenja.

Donji deo obraza

Akne koje se pojavljuju u donjem delu obraza su simptom problema desni i zuba. Pića puna šećera kao što su gazirani napici i drugi u kojima obiluju veštačke arome, svrstavaju se u uzrok broj jedan kada je u pitanju karijes i infekcija desni. Uverite se da su vaši zubi u odličnom stanju tako što ćete žvakati hranu tokom jela, posebno voće i povrće. Operite zube nakon obroka i koristite konac najmanje dva puta nedeljno kako bi se očistile sve toksične materije iz područja između zuba.

Brada (područje sa strane)

Bubuljice se često javljaju na bradi i to sa strane, duž cele donje vilice. Hormonski disbalans, emocionalni i fizički stres, ali i problemi u predelu genitalija često su uzroci čiji simptomi mogu biti akne duž brade. Redovan san, mnogo vitamina i minerala, kao i esencijalnih masnih kiselina u ishrani dobro su rešenje ako želite da se oslobodite estetski neprijatnih bubuljica sa obe strane brade. Hormonski balans možete postići uključivanjem pojedinih namirnica u redovnu ishranu, a uz to i konzumiranje najmanje jedne šolje zelenog čaja dnevno kao dodatnog saradnika kojim ćete postići brže rezultate.

Brada (centralni deo)

Ako primetite akne u predelu središta brade, Kinezi kažu da su vam creva osetljiva na hranu i da se generalno loše hranite. Savet je da u ishranu uključite dovoljnu količinu biljnih vlakana, voća i povrća, a pride i što je više moguće vode i drugih tečnosti.

Grudi i vrat

Bubuljice na vratu i grudima obično se javljaju usled stresa i umora. Ako se osećate umorno tokom većeg dela dana i on prelazi u hronično stanje, pokušajte da taj stres eliminišete vežbama meditacije ili joge. Kineska medicina upućuje i na to da se telo možda bori sa infekcijama ukoliko je koža na vratu crvenija nego inače. Zbog toga je veoma važno da, kada se osećate preumorno, “naučite” sebe da se odmorite. Imati popodnevnu dremku od 30 do 45 minuta tokom izuzetno napornih dana odličan je način da se telo dodatno napuni snagom za večernje sate.