SVI JE ZNAMO KAO DAN-NOĆ

Doktor Branimir Nestorović često govori o lekovitim dejstvima biljaka, a ovoga puta je otkrio da maćuhica pomaže u izbacivanju peska iz bubrega.

Doktor Nestorović kaže da se divlja maćuhica (negde se ova biljka naziva i sirotica) može koristiti u lekovite svrhe.

maćuhica

– Ovaj višegodišnji žbunić zovu i maćuhica i sirotica. Raste po obodima šuma, livadama i pašnjacima, a često se može videti kao ukrasno cveće u našim domovima. Divlja vrsta ove biljke ima daleko veću lekovitu moć od one gajene u našim domovima ili plantažama. Cveta od aprila do jula, a lekoviti delovi biljke je nadzemni deo biljke u cvetu koji se bere u fazi cvetanja i listanja. Može se koristiti i samo cvet koji se suši na promajnom mestu. U lekovite svrhe koristi se samo divlja podvrsta – kaže doktor Branimir Nestorović.

Lekovitost

Upotrebljava se pre svega spolja kod raznih kožnih bolesti praćenih svrabom kao što su razne vrste ekcema i drugih dermatoza, ujeda insekata, alergija sa kožnim manifestacijama, kod Herpes labialis (žvala na ustima).

– Odlično je sredstvo protiv pojačanog znojenja, pojačava izlučivanje mokraće, a kod peska u žučnoj kesi, peska u bubregu, odlično je sredstvo za njihovo izbacivanje.

Kod nekih bolesti disajnih organa, kao što je hronični bronhitis, plućni emfizem, pomaže u saniranju tegoba i bržem izlečenju, navodi dalje.

Pojedini autori ovu biljku preporučuju kod raznih reumatskih bolesti, artritičnih promena na zglobovima, za probleme ateroskleroze, ali je naše mišljenje da kod ovih bolesti nije dobar tretman ovom biljkom jer duža upotreba, koja je neophodna kod ovakvih stanja, može izazvati nuspojave koje se ispoljavaju u vidu proliva, povraćanja pa čak i trovanja organizma.

Ova biljka nalazi se u sastavu mnogih čajnih mešavina jer uveliko doprinosi efikasnosti u terapiji.

Receptura za čaj

Jednu kafenu kašičicu suvog bilja preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti i po želji zasladiti medom ili žutim šećerom. Ovako pripremljen čaj piti 2-3 šolje u toku dana.

Nezaslađen čaj koristi se za ispiranje kožnih oboljenja.

Čaj ne koristiti duže od 7 dana, zatim napraviti pauzu od nekoliko dana pa ponoviti tretman.

Recept za sirup

100 grama cvetova dan-noć
1,5 litar vode
2,5 kilograma

šećera

Cvetove prelijte vodom i kuvajte dva sata u poklopljenom sudu, sklonite s vatre, procedite, u tečnost dodajte šećer i promešajte. Rastvor vratite na vatru, zagrevajte desetak minuta i, potom, procedite kroz trostruku gazu.

Uzimajte tri-četiri puta dnevno po kašiku sirupa posle jela.

Izvor: Alo.rs