DOMAĆI ROLAT SA DŽEMOM OD ŠLJIVA

Kolači iz bakine kuhinje omiljeni su svima, a u takve tradiocionalne, stare recepte spada i ovaj rolat sa džemom od šljiva. U testo za ovu poslasticu ne ide šećer, pa ona utoliko manje ima višak kalorija.

rolat sa džemom

Sastojci:

1 kilogram brašna
500 grama margarina
400 mililitara kisele pavlake
200 grama džema od šljiva
1 jaje
50 grama šećera u prahu
so

Način pripreme:

U veći sud stavimo margarin, posolimo i mutimo mikserom dok ne postane penast. Dodamo pavlaku, 2 kašike brašna i mutimo dok se sastojci ne sjedine. Zatim dodamo preostalo brašno i rukom umesimo testo.

Testo produžimo da mesimo na radnoj površini. Vratimo testo u sud. Jaje polupamo i odvojimo belance od žumanca. Izmutimo žumance viljuškom. Testo podelimo na dva jednaka dela.

Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom od prvog dela testa razvučemo koru i odsečemo krajeve. Na dva kraja kore nanesemo džem. Sa obe strane uvijemo koru u rolat dok ne prekrijemo džem korom. Mesta gde se rolati preklapaju s korom premažemo žumancem. Produžimo koru sa dva kraja da uvijamo u rolate. Odsečemo rolate ostavljajući jednu lentu nefilovane kore.

Isečemo rolate na parčad. Parčad rolata poređamo u tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Na isti način pripremimo i drugu koru. Pečemo 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pomoću cediljke na rolate nanesemo šećer u prahu, pa ih serviramo na tanjir.

Prijatno!